Mantan Perdana Menteri Belanda Dries van Agt, 93, diberi euthanasia ‘berganding tangan’ bersama isterinya

(SeaPRwire) –   Dries van Agt, Perdana Menteri Kristian Demokrat Belanda dari 1977 hingga 1982, telah meninggal dunia melalui peneutralan, “bergandengan tangan” bersama isterinya, mengikut pertubuhan hak asasi manusia yang beliau asaskan. Kedua-dua mereka berusia 93 tahun.

Berita itu didedahkan pada Jumaat oleh The Rights Forum, yang menyatakan pasangan itu meninggal pada Isnin dan akan dikebumikan dalam upacara persendirian di bandar timur Nijmegen.

“Beliau meninggal dunia bergandengan tangan dengan isteri kesayangannya Eugenie van Agt-Krekelberg, sokongan dan pangkal yang bersamanya selama lebih 70 tahun dan yang sentiasa dirujuknya sebagai ‘gadisku’,” kata pertubuhan tidak untung itu dalam kenyataan.

Kedua-duanya telah mengalami kesihatan yang rapuh untuk beberapa masa. Pada 2019, Van Agt mengalami pecah otak ketika memberi ucapan di acara peringatan untuk Palestin dan tidak pulih sepenuhnya.

Seorang Belanda dari keturunan tradisional, Van Agt menjadi semakin progresif selepas meninggalkan politik, akhirnya meninggalkan parti pada 2017 kerana perbezaan ideologi dengan pendekatan Parti Demokratik Kristian pusat kanan terhadap Israel dan Palestin.

Perdana Menteri Belanda Mark Rutte, yang merujuk kepada Van Agt sebagai “datuk besar-besarnya dalam pejabat,” bercakap tinggi tentang bekas politikus itu.

“Dengan bahasa bunganya dan unik, kepercayaannya yang jelas dan penyampaian menariknya, Dries van Agt memberi warna dan substansi kepada politik Belanda pada masa polarisasi dan pembaharuan parti,” kata Rutte dalam kenyataan.

Keluarga diraja Belanda juga memuji beliau. “Beliau mengambil tanggungjawab pentadbiran pada masa yang gelisah dan berjaya mengilhami banyak orang dengan keperibadian dan gaya berceritanya yang menarik,” kata Raja Willem-Alexander, Ratu Máxima dan Puteri Beatrix dalam kenyataan bersama.

Van Agt dikenali dengan rujukan arkaik dan bahasa besarnya, serta keghairahannya berbasikal. Beliau terpaksa meninggalkan hobi itu pada 2019 selepas jatuh.

Bersama-sama Parti Liberal kanan, Parti Demokratik Kristian dan Parti Buruh memerintah Belanda dengan Van Agt sebagai perdana menteri dari 1977 hingga 1981. Selepas pilihan raya, beliau sekali lagi menjadi perdana menteri, membentuk gabungan dengan Parti Buruh dan Demokrat 66 pusat dalam kerajaan yang berkuat kuasa selama setahun.

Berikutan lawatan ke Palestin pada 1999, beliau menjadi semakin vokal menyokong rakyat Palestin. Beliau merujuk pengalamannya semasa lawatan itu sebagai “pembalikan.”

Pada 2009, beliau mengasaskan The Rights Forum, yang menyokong dasar “adil dan mampan Belanda dan Eropah berkenaan isu Palestin/Israel,” mengikut pertubuhan tidak untung itu.

Beliau ditinggalkan oleh tiga orang anaknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.