Mantan Datuk Bandar Chicago makan makanan laut Fukushima di tengah-tengah panik sisa nuklear: ‘Kami akan makan semuanya’

Duta Besar AS untuk Jepun Rahm Emanuel makan makanan laut untuk menyokong industri perikanan tempatan Fukushima ketika China dan Korea Selatan terus membantah pelepasan air sisa nuklear yang dirawat, yang Emanuel berhujah sedikit lebih daripada pemerasan ekonomi.

“Jika mana-mana satu daripada kualiti ketekunan saintifik, kerjasama antarabangsa dan ketelusan penuh telah diterima pakai oleh China semasa krisis COVID, nyawa akan terselamat,” kata Emanuel kepada wartawan semasa sidang akhbar di sebuah pasar raya.

“Jika Presiden Xi mempunyai keyakinan dalam semua ikan yang datang dari China berhampiran loji nuklear mereka, apabila Putin datang melawat, dia boleh membawanya untuk makan di sana,” dia mencerca juga.

Emanuel, bekas datuk bandar Chicago, melawat bandar Soma di wilayah Fukushima berikutan permulaan pelan pelepasan air sisa, yang pakar telah menerangkan akan mengambil beberapa dekad untuk diselesaikan.

AS AMARAN KEMBALI ISIS SEBAGAI PENGKRITIK MENUDUH SYRIA ASSAD MENGGEGARKAN KETEGANGAN ‘ETNIK’

Pegawai Jepun mengejar pelan itu untuk membebaskan ruang untuk kemudahan tambahan yang diperlukan untuk nyahkomisyen loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi berikutan bencana leburan tiga kali ganda pada 2011 berikutan gempa bumi dan tsunami.

Loji itu terus menghasilkan air sisa kerana bahan api cair yang melebur kekal dalam reaktor dan oleh itu memerlukan penyejukan yang berterusan. Hanya selepas bahan itu telah dikeluarkan boleh loji berhenti menghasilkan air sisa, yang telah dirawatnya untuk mengehadkan bahayanya dan disimpan di tapak dalam tangki yang telah mengambil semua ruang yang ada.

Tritium telah merembes ke dalam air bawah tanah Fukushima sejak 2013, tetapi Syarikat Elektrik Kuasa Tokyo (TEPCO) telah memompa air bawah tanah yang tercemar setiap tahun sejak itu.

APA YANG SAYA BARU SAHAJA LIHAT DI TAIWAN ADALAH KUNCI UNTUK MENGHENTIKAN SERANGAN CINA

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida pada Khamis menghadiri mesyuarat makan tengah hari dengan tiga menteri kabinetnya, yang kesemuanya mengambil makanan laut dan beras yang bersumber dari Fukushima untuk menolak kebimbangan mengenai keselamatan makanan dari rantau itu.

“Adalah penting untuk menunjukkan keselamatan berdasarkan bukti saintifik dan dengan tegas menyebarkan (maklumat) di dalam dan di luar Jepun,” kata Menteri Ekonomi dan Industri Yasutoshi Nishimura kepada wartawan.

Beijing segera mengharamkan semua import makanan laut Jepun berikutan pengumuman Tokyo mengenai rancangan untuk melepaskan air sisa nuklear loji, yang telah dicairkan dengan air laut sebelum dilepaskan. Orang Korea Selatan mengutuk rancangan itu, dan nelayan Jepun bimbang bahawa pelepasan itu akan menjadikan produk mereka tidak diingini selama berdekad-dekad, sangat memberi kesan kepada perniagaan.

AS NAFIKAN SEKAT JUALAN CHIP KE TIMUR TENGAH

Emanuel menekankan sokongan AS untuk rancangan Jepun dan menambah bahawa dia menjangkakan AS akan menyokong Tokyo jika ia memulakan aduan rasmi dengan Pertubuhan Perdagangan Dunia mengenai larangan China terhadap import makanan laut.

Selain daripada makan tengah hari dengan datuk bandar Soma, Emanuel membeli ikan di pasar raya, yang katanya akan disajikan kepada anak-anaknya apabila mereka melawatnya pada hujung minggu ini. Dia membeli buah-buahan, ikan sirip kuning, ikan bass laut dan produk lain – semuanya bersumber dari Fukushima.

“Kami semua akan memakannya,” katanya kepada The Associated Press dalam temu bual telefon semasa perjalanan pulang ke Tokyo. “Sebagai seorang bapa, jika saya fikir ada masalah, saya tidak akan menghidangkannya.”

Kadar pelepasan semasa akan melihat loji itu membuang sekitar 31,200 tan air sisa yang dirawat menjelang akhir Mac 2024, membebaskan hanya 10 daripada 1,000 tangki di loji itu kerana ia terus menghasilkan air sisa. Pegawai menganggarkan bahawa 30% tangki akan kosong menjelang akhir dekad pertama, dan kadar itu akan meningkat sepanjang tempoh itu juga.

Reuters dan The Associated Press menyumbang kepada laporan ini.