Mantan Canselor Austria Sebastian Kurz dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan pernyataan palsu dalam siasatan rasuah

(SeaPRwire) –   Mahkamah Vienna dijangka akan mengeluarkan keputusannya pada hari Jumaat dalam perbicaraan bekas Canselor Austria Sebastian Kurz, yang didakwa membuat kenyataan palsu kepada siasatan parlimen mengenai skandal rasuah dalam kerajaan pertamanya.

Dahulu bintang yang sedang naik di kalangan konservatif di Eropah, Kurz meletak jawatan pada 2021 selepas siasatan rasuah berasingan dibuka dan sejak itu telah meninggalkan politik. Walau bagaimanapun, parti rakyat Austria masih terus memimpin kerajaan di bawah Canselor semasa Karl Nehammer. Parti itu kini terlepas dalam pungutan suara kebangsaan tahun ini.

Kurz, yang menafikan tuduhan itu, boleh menghadapi hukuman penjara sehingga tiga tahun jika didapati bersalah. Perbicaraan, yang bermula pada Oktober, berpusat kepada keterangan Kurz kepada siasatan yang memberi tumpuan kepada gabungan yang dipimpinnya dari 2017, ketika Parti Rakyat konservatif membentuk kerajaan dengan parti kanan jauh Parti Kebebasan, sehingga keruntuhannya pada 2019.

Penyiasat mendakwa bekas pemimpin berusia 37 tahun itu telah memberikan keterangan palsu pada Jun 2020 mengenai peranan beliau dalam penubuhan syarikat pegangan OeBAG, yang mentadbir peranan negara dalam beberapa syarikat, dan pelantikan bekas rakan rapatnya Thomas Schmid ke kepimpinannya.

Dalam dakwaan mereka, yang tidak didedahkan kepada umum tetapi diperoleh oleh Associated Press, penyiasat merujuk kepada mesej chat yang mungkin menimbulkan kesangsian yang ditemui di telefon Schmid. Schmid, yang bekerjasama dengan penyiasat, memberikan keterangan secara meluas.

Kurz berkata siasatan itu dipengaruhi oleh politik.

Kes ini menandakan kali pertama dalam lebih 30 tahun bekas canselor Austria berdiri di mahkamah.

Kurz bangkit ke kuasa dengan platform anti-pendatang dan hanya berusia 31 tahun ketika menjadi ketua Parti Rakyat dan kemudiannya canselor pada 2017.

Kurz menarik diri daripada kerajaannya selepas video muncul menunjukkan naib canselor dan ketua Parti Kebebasan ketika itu, Heinz-Christian Strache, nampaknya menawarkan keistimewaan kepada pelabur Rusia yang didakwa.

Beberapa bulan kemudian, Kurz kembali berkuasa dalam gabungan baharu dengan alam sekitar Hijau pada awal 2020, tetapi meletak jawatan pada Oktober 2021. Hijau telah mendesak penggantian beliau selepas penyiasat mengumumkan beliau menjadi sasaran siasatan kedua mengenai dakwaan rasuah dan penyalahgunaan kuasa. Kurz juga menafikan sebarang salah laku dalam kes itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.