Majlis Perang Israel mengundi untuk meningkatkan bantuan bahan api ke Gaza kerana IDF menekan Hamas ke sudut

(SeaPRwire) –   Majlis Kabinet Perang Israel telah mengundi untuk meningkatkan aliran bahan api ke Gaza pada hari Rabu malam kerana Tentera Pertahanan Israel (IDF) memaksakan Hamas ke dalam sudut di bandar Khan Younis.

Israel telah mengehadkan aliran bahan api sejak dua bulan perang dengan Hamas sejak pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober, tetapi Amerika Syarikat telah menekan negara itu untuk meningkatkan output. Laporan media tempatan mengatakan penghantaran bahan api harian akan beransur-ansur meningkat daripada 60,000 liter semasa ke 180,000 liter dalam beberapa hari akan datang.

Langkah ini diambil ketika tentera memaksakan pengganas ke kubu ketenteraan terakhir mereka di Khan Younis, bandar kedua terbesar di Gaza.

Pasukan IDF telah mengelilingi rumah pada hari Rabu, tetapi dipercayai beliau sedang menyelaras pasukannya dari rangkaian terowong bawah tanah yang rumit.

Pertubuhan kemanusiaan mengatakan bahan api sangat diperlukan untuk hospital berfungsi dengan baik, antara lain. Israel pernah memberi amaran bahawa Hamas sering merampas bekalan tempatan untuk tujuan mereka sendiri.

Sementara itu, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah memberi amaran bahawa IDF perlu lebih lama di Gaza selepas perang berakhir. Pernyataan itu menetapkan konflik kemungkinan dengan Amerika Syarikat, yang berulang kali memberi amaran bahawa pendudukan Gaza yang dipanjangkan oleh Israel akan menjadi “kesilapan”.

Presiden Biden telah menyeru penyelesaian dua negara yang perlu dinegosiasikan pada akhir perang. Netanyahu sudah menolak idea memindahkan kawalan kepada Pihak Berkuasa Palestin di Tebing Barat.

“Tiada pasukan antarabangsa boleh bertanggungjawab untuk ini,” kata Netanyahu kepada wartawan semasa sidang akhbar Isnin. “Saya tidak bersedia untuk menutup mata dan menerima sebarang pengaturan lain.”

Walaupun tentera Israel membuat kemajuan berterusan terhadap Hamas, nasib kira-kira 138 tebusan yang masih dalam tahanan pengganas bergantung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.