Majlis Keselamatan PBB mengundi untuk menamatkan siasatan setahun ke atas aktiviti Islamic State di Iraq

Majlis Keselamatan pada hari Jumaat mengundi sebulat suara untuk menamatkan, setahun dari sekarang, siasatan PBB ke atas aktiviti-aktiviti kumpulan pengganas Islamic State di Iraq. Undian itu datang atas permintaan kerajaan Iraq.

Resolusi yang disokong oleh UK itu menyatakan bahawa Baghdad juga meminta agar penyiasat PBB menyerahkan bukti yang mereka kumpul setakat ini kepada kerajaan, supaya pihak berkuasa Iraq boleh mengejar tanggungjawab ahli IS, serta mereka yang membantu dan membiayai “organisasi pengganas ini.”

Pada bulan September 2017, Majlis Keselamatan telah menubuhkan pasukan penyiasatan – juga atas permintaan Iraq – untuk mengumpul bukti terhadap ahli kumpulan Islamic State untuk digunakan dalam perbicaraan.

Christian Ritscher, ketua pasukan itu, memberitahu majlis pada bulan Jun bahawa penyiasatnya sedang mengumpul bukti mengenai pembangunan dan penggunaan senjata kimia oleh pengganas Islamic State dan memajukan dokumentasi mereka mengenai keganasan berasaskan gender dan jenayah terhadap kanak-kanak, Muslim Sunni dan Syiah, Kristian dan Yazidi oleh kumpulan itu.

Kumpulan Islamic State telah merampas kira-kira sepertiga Iraq pada tahun 2014, bersama-sama dengan sebahagian besar wilayah di Syria, dan mengisytiharkan sebuah khilafah merentasi kawasan itu. Ia telah diisytiharkan dikalahkan di Iraq pada tahun 2017 berikutan pertempuran selama tiga tahun. Walau bagaimanapun, sel IS yang masih wujud terus melancarkan serangan sehingga hari ini di Iraq dan Syria.

Duta UK ke PBB Barbara Woodward memberitahu majlis bahawa pasukan PBB telah menyokong penggalian kubur besar, memudahkan pengembalian sisa kepada keluarga mangsa, dan bekerja rapat dengan hakim dan pendakwa Iraq, terutamanya dalam mengumpul bukti.

“Ia telah memberi peluang kepada mangsa, termasuk keganasan seksual dan berasaskan gender, untuk memberi keterangan dengan selamat dengan hak mereka sepenuhnya dihormati,” katanya. “Dan ia telah memungkinkan rawatan psikososial dengan kerjasama Kementerian Kesihatan Iraq, memberi kesan sebenar kepada mangsa.”

Resolusi itu meminta Setiausaha Agung Antonio Guterres untuk menyerahkan laporan menjelang 15 Januari mengenai cadangan untuk melaksanakan permintaan Iraq untuk bukti yang diperoleh oleh pasukan PBB. Majlis Keselamatan juga meminta agar pasukan itu, dengan kelulusan kerajaan Iraq, menentukan bagaimana bukti boleh dikongsi dengan negara-negara lain dan untuk memaklumkan Baghdad mengenai apa-apa bukti yang telah diberikan kepada negara ketiga.

Woodward berkata Britain akan bekerjasama dengan kerajaan Iraq untuk meneruskan “legasi” pasukan PBB itu, di Iraq dan di seluruh dunia.

Pada hari Rabu, penerima Hadiah Keamanan Nobel Nadia Murad, seorang Yazidi yang telah diambil oleh pejuang Islamic State dan menjadi hamba seks, dan peguam hak asasi manusia yang terkenal, Amal Clooney, mengeluarkan kenyataan bersama yang menyerlahkan sokongan mereka terhadap misi pasukan itu dan menyatakan kebimbangan bahawa mandatnya mungkin tidak diperbaharui.

Mereka berkata dalam kenyataan bersama bahawa bukti dan kesaksian yang dikumpul oleh pasukan itu “menunjukkan kedalaman” kekejaman IS – bukan sahaja terhadap kaum Yazidi tetapi juga terhadap minoriti lain.

Murad dan Clooney merayu agar mandat pasukan itu dilanjutkan untuk mengekalkan bukti untuk digunakan dalam prosiding jenayah pada masa depan dan untuk membina “keupayaan Iraq dalam penyiasatan dan pendakwaan jenayah antarabangsa.”