Majlis Keselamatan PBB meluluskan penghantaran pasukan diketuai Kenya ke Haiti untuk memerangi kumpulan geng ganas

SAN JUAN, Puerto Rico (AP) — Majlis Keselamatan PBB pada hari Isnin mengundi untuk menghantar pasukan bersenjata pelbagai negara ke Haiti yang diketuai oleh Kenya untuk membantu memerangi geng ganas, menandakan kali pertama dalam hampir 20 tahun bahawa pasukan dikerahkan ke negara Caribbean yang dilanda masalah itu.

Resolusi yang digubal oleh AS dan Ecuador diluluskan dengan 13 undi menyokong dan dua undi berkecuali daripada China dan Persekutuan Rusia.

Resolusi itu membenarkan pasukan itu dikerahkan selama setahun, dengan semakan selepas sembilan bulan. Undian diadakan hampir setahun selepas Perdana Menteri Haiti meminta pengerahan segera pasukan bersenjata, yang dijangka akan meredakan peningkatan keganasan geng dan memulihkan keselamatan supaya Haiti dapat mengadakan pilihan raya tertangguh lama.

KUMPULAN HAK ASASI MANUSIA DESAK KOMUNITI ANTARABANGSA BANTU HENTIKAN KEGANASAN GENG DI HAITI

“Lebih daripada sekadar undian mudah, ini sebenarnya ungkapan solidariti dengan penduduk yang susah,” kata Jean Victor Généus, menteri luar Haiti. “Ini sinar harapan untuk rakyat yang telah menderita terlalu lama.”

Tarikh pengerahan belum ditetapkan, walaupun Setiausaha Negara AS Antony Blinken baru-baru ini berkata misi keselamatan ke Haiti boleh dikerahkan “dalam beberapa bulan.”

Sementara itu, Menteri Luar Kenya, Alfred Mutua, minggu lalu berkata pasukan itu boleh dikerahkan dalam tempoh dua hingga tiga bulan, atau mungkin awal Januari. Beliau juga mencatatkan bahawa pegawai utama diajar bahasa Perancis.

Tidak jelas berapa besar pasukan itu akan menjadi. Kerajaan Kenya sebelum ini mencadangkan menghantar 1,000 pegawai polis. Selain itu, Jamaica, Bahamas dan Antigua dan Barbuda juga berjanji untuk menghantar anggota.

“Dengan tindakan ini, majlis telah menyalakan obor harapan untuk rakyat Haiti yang ditindas,” kata Martin Kimani, duta Kenya ke PBB.

Bulan lalu, pentadbiran Presiden AS Joe Biden berjanji untuk menyediakan logistik dan AS$100 juta untuk menyokong pasukan pimpinan Kenya.

Vassily Nebenzia, duta Persekutuan Rusia ke PBB, berkata beliau tidak mempunyai sebarang bantahan secara prinsip terhadap resolusi itu, tetapi mengatakan menghantar pasukan bersenjata ke sesebuah negara walaupun atas permintaannya “adalah langkah melampau yang perlu dipikirkan.”

Beliau berkata beberapa permintaan butiran termasuk penggunaan kekerasan dan bila ia akan ditarik balik “tidak dijawab” dan mengkritik apa yang dikatakannya sebagai keputusan terburu-buru. “Memberi kuasa penggunaan kekerasan lain di Haiti… adalah jangka pendek pandangan” tanpa butiran yang diminta oleh Persekutuan Rusia, katanya.

Duta China ke PBB, Zhang Jun, berkata beliau berharap negara yang memimpin misi itu akan mengadakan perundingan mendalam dengan pegawai Haiti mengenai pengerahan pasukan keselamatan dan menjelaskan bantahannya terhadap resolusi itu.

“Tanpa kerajaan yang sah, berkesan dan bertanggungjawab, sebarang sokongan luaran sukar mendatangkan kesan berpanjangan,” katanya, sambil menambah bahawa konsensus untuk peralihan sangat diperlukan serta jadual yang “boleh dilaksanakan dan boleh dipercayai”. “Sungguh malang, resolusi yang baru diluluskan gagal menghantar isyarat paling kuat dalam hal ini.”

Généus, menteri luar Haiti, berkata beliau bersyukur resolusi itu diluluskan kerana pasukan bersenjata asing sangat diperlukan tetapi mencatat bahawa ia “tidak mencukupi.”

“Pembangunan sosioekonomi mesti diambil kira untuk menangani kemiskinan melampau,” katanya, sambil menambah bahawa ia adalah punca banyak masalah Haiti dan telah mewujudkan tanah subur untuk merekrut golongan muda oleh geng.

Kira-kira 60% daripada lebih 11 juta penduduk Haiti memperoleh kurang daripada AS$2 sehari, dengan kemiskinan semakin mendalam dalam beberapa tahun kebelakangan ini apabila inflasi meningkat.

Pengerahan pasukan bersenjata dijangka memulihkan keamanan dan keselamatan kepada Haiti supaya ia juga boleh mengadakan pilihan raya umum yang tertangguh lama yang berulang kali dijanjikan oleh Perdana Menteri Ariel Henry selepas pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada Julai 2021.

Haiti kehilangan institusi terakhirnya yang dipilih secara demokratik pada bulan Januari selepas tempoh 10 senator selebihnya tamat, meninggalkan tiada seorang pun ahli di Dewan atau Senat negara itu. Sementara itu, Henry memerintah negara itu dengan sokongan komuniti antarabangsa.

Presiden Majlis Keselamatan PBB, Sérgio França dari Brazil, mencatat tanpa penyelesaian politik Haiti berdasarkan pilihan raya bebas, telus dan adil, “tiada bantuan akan menjamin kejayaan berpanjangan.”

Campur tangan antarabangsa di Haiti mempunyai sejarah yang rumit. Misi penstabilan PBB yang diluluskan ke Haiti yang bermula pada Jun 2004 dicemari skandal penderaan seksual dan pengenalan kolera. Misi itu tamat pada Oktober 2017.

Penentang misi pimpinan Kenya yang diluluskan pada hari Isnin juga mencatatkan bahawa polis di negara Afrika Timur itu lama dituduh menggunakan penyeksaan, kekerasan maut dan penyalahgunaan kuasa lain. Pegawai kanan Kenya melawat Haiti pada Ogos sebagai sebahagian daripada misi tinjauan ketika AS menyediakan draf resolusi itu.

Linda Thomas-Greenfield, Duta AS ke PBB, memberitahu wartawan bahawa resolusi itu mengandungi bahasa akauntabiliti dan penyaringan yang kuat dan bahawa beliau yakin Kenya akan dapat melaksanakan misi itu.

“Saya boleh pastikan AS akan melibatkan isu-isu ini dengan sangat, sangat agresif,” katanya. “Kami telah belajar daripada kesilapan lampau.”

Undian Selasa tiba hampir setahun selepas Perdana Menteri Haiti Ariel Henry dan 18 pegawai kerajaan utama meminta pengerahan segera pasukan bersenjata asing ketika kerajaan berjuang untuk mengawal geng di tengah peningkatan pembunuhan, rogol dan penculikan.

Dari 1 Januari hingga 15 Ogos, lebih 2,400 orang di Haiti dilaporkan terbunuh, lebih 950 diculik dan 902 lagi cedera, menurut statistik PBB terkini. Lebih 200,000 orang juga kehilangan rumah apabila geng saingan berperang untuk mengawal lebih banyak wilayah dan merosakkan komuniti.

Antara mereka yang kehilangan rumah ialah Nicolas Jean-Pierre, 32, yang terpaksa melarikan diri dari rumahnya bersama pasangannya dan dua anaknya dan kini tinggal di sekolah sesak yang berfungsi sebagai tempat perlindungan sementara bersama orang lain sepertinya. Sementara itu, dia menghantar keluarganya untuk tinggal sementara di bandar pantai selatan Les Cayes untuk menjaga keselamatan mereka. Jean-Pierre berkata dia mahu pasukan bersenjata asing itu ditempatkan di kawasan kejiranannya “supaya saya boleh ada kehidupan semula.”

“Lebih cepat mereka tiba, lebih baik,” kata Jean-Pierre, yang sangat memerlukan pekerjaan setelah geng membakar bengkel di mana dia bekerja sebagai mekanik.

Penasihat Keselamatan Negara AS Jake Sullivan berterima kasih kepada Kenya dan negara lain yang berjanji menyertai misi itu, dengan mengatakan ia akan membawa bantuan yang sangat diperlukan kepada penduduk Haiti.

“Kami telah mengambil langkah penting hari ini, tetapi kerja kami untuk menyokong rakyat Haiti belum selesai,” katanya, sambil menambah bahawa misi itu perlu dikerahkan dengan cepat dan selamat.