Mahkamah Vatican menjatuhkan hukuman penjara ke atas Kardinal Becciu kerana salah guna kuasa dan penyelewengan wang,

(SeaPRwire) –   telah mendapati Kardinal Angelo Becciu bersalah atas penggelapan dan penyalahgunaan jawatan.

Dalam kes yang secara meluas dipanggil “perbicaraan abad” Vatikan, Becciu — bersama-sama sembilan individu dan empat syarikat lain — dibawa ke mahkamah pada Julai 2021 di bawah pelbagai tuduhan berkaitan dengan ketika berkhidmat di Sekretariat Negara.

Selepas 86 sesi mendengar selama lebih dua tahun dan memasukkan 76 saksi, Hakim Giuseppe Pignatone mengeluarkan keputusan untuk semua defendan pada Sabtu.

Becciu dijatuhi hukuman lima setengah tahun penjara, dengan denda tambahan €8,000. Beliau juga dilarang secara kekal memegang jawatan.

Lima defendan lain juga: Enrico Crasso, tujuh tahun; Cecilia Marogna, tiga tahun; Raffaele Mincione, lima tahun; Fabrizio Tirabassi, tujuh tahun; dan Gianluigi Torzi, enam tahun.

Defendan René Brülhart dan Tommaso Di Ruzza didenda, manakala defendan Nicola Squillace menerima hukuman tertangguh.

Pegawai bekas Sekretariat Negara Msgr. Mauro Carlino dibebaskan daripada semua tuduhan.

Logsic Humitarne Dejavnosti adalah syarikat yang didapati bersalah dan dikenakan denda $44,000.

Pusat kes ini adalah urusan pembelian hartanah yang gagal di London di mana Sekretariat Negara memperoleh sebidang tanah di kawasan Chelsea dan akhirnya terpaksa menjualnya dengan kerugian $150 juta.

Becciu didapati bersalah atas salah laku tambahan yang tidak berkaitan termasuk penggelapan melalui amal Islam Sardinia yang diuruskan oleh adiknya dan penyalahgunaan dana yang dialokasikan untuk tebusan seorang nun yang diculik.

Mahkamah mengarahkan penyitaan lebih $181 juta berkaitan skandal dan menjatuhi semua defendan membayar — secara bersama dan berasingan — kira-kira $218 juta kepada pihak-pihak sivil.

Perbicaraan ini diadakan di Tribunal Bandar Negara Vatikan, mahkamah sivil tertinggi Bandar Negara Vatikan.

Becciu adalah kardinal pertama pernah dibawa ke mahkamah di bawah sistem mahkamah sivil Vatikan — dan kini yang pertama pernah disabitkan.

Peguam Becciu telah mengekalkan kebersalahan kardinal itu dan, berikutan keputusan, mengumumkan niatnya untuk memohon rayuan.

Bandar Negara Vatikan tidak mengekalkan sistem penjara, jadi pihak yang bersalah akan menjalani hukuman di bawah

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.