Mahkamah UK diminta menilai sama ada hukuman terlalu ringan untuk lelaki yang membunuh 2 pelajar kolej, penjaga sekolah

(SeaPRwire) –   Peguam Negara Britain telah merujuk kepada Mahkamah Rayuan UK tentang hukuman yang diberikan kepada seorang lelaki berusia 32 tahun yang menghidap skizofrenia paranoid yang membunuh dua pelajar kolej dan seorang penjaga sekolah di bandar pusat Nottingham, England pada musim panas lalu, dengan mengatakan bahawa ia adalah “terlalu ringan”.

Victoria Prentis berkata pada Selasa beliau telah meminta untuk mempertimbangkan semula hukuman bulan lalu terhadap Valdo Calocane kepada perintah hospital tidak tentu masa selepas dia mengaku bersalah kepada pembunuhan atas dasar tanggungjawab terkurang akibat penyakit mentalnya. Hakim dalam kesnya mengatakan bahawa dia “mungkin” akan menghabiskan seumur hidupnya di kemudahan perubatan keselamatan tinggi.

Ahli keluarga mereka yang dibunuh oleh Calocane pada waktu awal 13 Jun – Barnaby Webber dan Grace O’Malley-Kumar, kedua-duanya berusia 19 tahun, dan penjaga sekolah Ian Coates, 65 tahun – mengecam keputusan itu, dengan mengatakan bahawa dia seharusnya telah didakwa.

Doktor mendakwa bahawa Calocane merasakan dia dikawal oleh pengaruh luaran dan bahawa keluarganya berada dalam bahaya jika dia tidak mematuhi suara dalam kepalanya. Akibatnya, pendakwaan menyimpulkan “selepas analisis yang sangat teliti terhadap keterangan” bahawa dia boleh maju pertahanan untuk pembunuhan.

Prentis memuji keluarga dan kawan-kawan mangsa untuk “kekuatan yang tak terhingga semasa masa yang menyakitkan ini” dan mengatakan ia “tidak mengejutkan” bahawa dia telah menerima banyak representasi untuk merujuk kes itu ke mahkamah rayuan.

“Setelah menerima nasihat undang-undang terperinci dan mempertimbangkan isu-isu yang dibangkitkan dengan teliti, saya telah menyimpulkan bahawa hukuman yang dikenakan terhadap Calocane, untuk kesalahan pembunuhan atas dasar tanggungjawab terkurang dan cubaan membunuh, adalah terlalu ringan dan akan dirujuk ke Mahkamah Rayuan,” kata Prentis.

Keluar menyambut keputusan itu dan menyatakan harapan bahawa akan ada “keadilan yang sesuai” yang telah mereka panggil selama ini.

Walau bagaimanapun, mereka berkata dalam kenyataan bersama bahawa “ini hanyalah salah satu bahagian kegagalan tragis dalam kes ini.” Selain daripada hukuman, mereka berkata pihak berkuasa kesihatan mental tempatan, pendakwaan dan polis tempatan mempunyai soalan untuk dijawab.

Kira-kira fajar pada 13 Jun tahun lalu, Calocane berulang kali menikam Webber dan O’Malley-Kumar ketika mereka berjalan pulang selepas merayakan akhir peperiksaan di Universiti Nottingham, di mana kedua-duanya telah cemerlang, terutamanya di padang. Tidak lama selepas itu, Calocane bertemu penjaga sekolah Ian Coates, yang hanya berbulan-bulan sebelum bersara. Caolcane menikam Coates dan mencuri van-nya.

Dia kemudian menabrak tiga orang di jalan sebelum dia berhenti. Calocane, yang dahulunya merupakan pelajar universiti itu, mengaku kepada tiga tuduhan cubaan membunuh berkaitan dengan pejalan kaki yang dia sasar secara sengaja.

Pada masa keganasannya, Calocane dicari polis kerana gagal hadir di mahkamah untuk menyerang seorang pegawai sembilan bulan sebelumnya, salah satu daripada beberapa kejadian di mana polis telah membawanya ke hospital mental.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.