Mahkamah Tinggi Nigeria mengembalikan tuduhan pengganas terhadap pemimpin pemisah popular

(SeaPRwire) –   pada Jumaat membatalkan keputusan mahkamah rendah membatalkan tuduhan pengganas terhadap pemimpin pemisah popular ujian telah disalahkan untuk meletusnya keganasan di rantau tenggara negara.

Mahkamah berkata Nnamdi Kanu, pemimpin kumpulan pemisah Rakyat Asal Biafra (IPOB) yang menuntut kemerdekaan untuk rantau tenggara Nigeria, masih menghadapi tuduhan pengganas walaupun keputusan mahkamah rendah. Kanu, yang juga memegang , sudah menafikan tuduhan tersebut.

Dalam mengumumkan keputusan itu, Hakim Garba Mohammed berkata walaupun polis rahsia Nigeria melanggar hak Kanu semasa penangkapan dan ekstradisinya dari Kenya pada 2021, Mahkamah Rayuan telah silap membatalkan tuduhan atas alasan pelanggaran itu.

“Tiada undang-undang di negara ini menarik balik bidang kuasa mahkamah perbicaraan untuk meneruskan kes Kanu, walaupun tindakan haram polis rahsia,” kata hakim itu. Perbicaraan pemimpin pemisah itu, yang juga memegang kerakyatan British, dijangka disambung tahun hadapan.

Kanu kekal ditahan sejak keputusan Mahkamah Rayuan.

Keputusan Mahkamah Agung ini menyulitkan nasib Kanu yang pernah masuk dan keluar penjara sejak 2015 apabila pertama kali ditangkap dan dituduh pengkhianatan dan pengganasan. Dia menafikan sebarang salah laku dan penyokongnya menuduh kerajaan secara tidak adil menargetkannya untuk meredam kempen pemisah kumpulan itu.

Kempen IPOB untuk negara merdeka Biafra mengikuti Republik Biafra yang pernah wujud sebentar yang berperang dan kalah dalam perang saudara dari 1967 hingga 1970 untuk merdeka dari Nigeria. Dianggarkan 1 juta orang mati dalam peperangan itu, banyak dari rantau tenggara.

Walau bagaimanapun, kerajaan Nigeria berkata kesatuan negara “tidak boleh diperbincangkan” dan sering menuduh kumpulan Kanu mencetuskan keganasan di tenggara, kerap dengan mengenakan sekatan dan menyerang orang terkemuka di rantau itu. Puluh orang terbunuh tahun ini dalam keganasan yang disalahkan kepada IPOB, yang dinafikan kumpulan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.