Mahkamah Tinggi Albania menghalang ratifikasi perjanjian pendatang dengan Itali

(SeaPRwire) –   Mahkamah Perlembagaan Albania pada hari Rabu menghalang, sekurang-kurangnya sementara, ratifikasi oleh ahli-ahli parlimen perjanjian kontroversi yang ditandatangani Tirana dengan Rom untuk memproses permohonan pemberian suaka orang-orang yang tiba di Itali melalui laut di Albania.

Ketua Hakim Mahkamah Perlembagaan, Olta Zacaj, berkata mahkamah akan mengadakan perbicaraan awam pada 18 Januari untuk menentukan sama ada perjanjian itu melanggar perlembagaan Albania.

Keputusan itu bermakna parlimen tidak akan mengundi sama ada untuk meratifikasi draf undang-undang kerajaan walaupun dengan bantahan daripada pembangkang dan aktivis hak asasi tempatan dan antarabangsa.

Keputusan mahkamah itu mengikuti petisyen daripada pembangkang, yang mendakwa perjanjian itu bertentangan dengan perlembagaan Albania dan undang-undang antarabangsa.

Di bawah perjanjian lima tahun yang diumumkan pada November, Albania akan menampung sehingga 36,000 pemohon suaka selama setahun, atau kira-kira 3,000 orang sebulan, yang cuba sampai ke Itali tanpa dokumentasi yang sepatutnya, kebanyakannya dalam pelayaran laut yang berbahaya. Albania akan menampung pemohon suaka di dua kemudahan sementara Itali mempercepatkan permohonan pemberian suaka mereka.

Pusat pemprosesan – satu di pelabuhan Shengjin, salah satu tarikan pelancongan utama di Laut Adriatik, dan yang lain berhampiran lapangan terbang tentera lama di Gjader di utara Albania – akan dikendalikan oleh pegawai-pegawai Itali, dengan pengawal Albania menyediakan keselamatan di sekeliling pusat-pusat itu. Itali bersetuju membiayai pembinaan dan pengendalian dua pusat itu di bawah bidang kuasa Itali.

Pembangkang mendakwa menampung pemohon suaka dengan cara itu akan menafikan mereka “apa-apa hak yang ditawarkan Perlembagaan Albania kepada individu.”

Parlimen 140 kerusi itu, di mana Parti Sosialis Perdana Menteri Albania Edi Rama mempunyai 74 kerusi, dijangka akan meratifikasi draf undang-undang kerajaan walaupun dengan bantahan daripada pembangkang dan aktivis hak asasi tempatan dan antarabangsa.

Pada November, apabila Rama dan kerajaannya mengumumkan perjanjian itu, Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni berkata beliau menjangka pusat-pusat itu akan beroperasi pada musim bunga hadapan.

Itali berpaling kepada Albania selepas gagal mendapatkan lebih banyak bantuan daripada negara-negara Kesatuan Eropah lain untuk menangani bilangan kedatangan pemohon suaka yang semakin meningkat. Menjelang pertengahan Disember, bilangan pemohon suaka yang tiba di Itali melalui bot hampir dua kali ganda ke 153,000, berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Lemah lembut permohonan pemberian suaka di Itali kini berjumlah 82,000.

Perjanjian itu dikritik oleh pertubuhan hak asasi dan kumpulan-kumpulan lain, bersama-sama dengan parti-parti pembangkang kiri Itali.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.