Mahkamah Tertinggi Venezuela mengekalkan larangan calon presiden pembangkang

(SeaPRwire) –   CARACAS, Venezuela (AP) — Mahkamah Tertinggi Venezuela pada Jumaat mengesahkan larangan terhadap calon presiden pembangkang Maria Corina Machado.

Machado, bekas ahli perundangan, memenangi pilihan raya presiden pembangkang secara bebas pada Oktober dengan lebih 90% undian. Kemenangannya datang walaupun kerajaan mengumumkan larangan 15 tahun terhadapnya bertanding pada hari-hari selepas beliau secara rasmi memasuki perlumbaan pada Jun.

Beliau dapat menyertai pilihan raya primer kerana usaha itu dianjurkan oleh suruhanjaya bebas daripada pihak berkuasa pilihan raya Venezuela.

Machado menolak larangan itu dan terus berkempen. Beliau menegaskan bahawa pengundi adalah pembuat keputusan sah terhadap calonnya.

Machado pada Disember memfailkan tuntutan dengan Mahkamah Tertinggi Keadilan untuk mengesahkan bahawa larangan itu adalah batal dan tidak sah, dan untuk mengejar injunksi untuk melindungi hak politiknya.

Sebaliknya, mahkamah memutuskan terhadapnya dan mengesahkan larangan itu.

Mencegah Machado dan calon lain daripada bertanding akan bertentangan dengan persetujuan antara kerajaan Venezuela dan wakil pembangkang disokong AS pada tahun lalu.

Persetujuan yang ditandatangani oleh kedua-dua pihak pada Oktober di pulau Caribbean Barbados telah mendorong kerajaan AS melonggarkan sebahagian sanksi terhadap industri minyak, gas dan perlombongan Venezuela.

Walau bagaimanapun, pentadbiran Presiden AS Joe Biden telah mengancam untuk mengubah semula sebahagian bantuan itu jika kerajaan Maduro gagal mengangkat larangan menghalang Machado dan orang lain daripada memegang jawatan, dan jika gagal melepaskan tahanan politik dan warganegara AS yang ditahan secara salah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.