Mahkamah Tertinggi PBB akan tentukan bidang kuasa ke atas kes Ukraine menentang Rusia berhubung dakwaan genosid

(SeaPRwire) –   Mahkamah tertinggi akan membuat keputusan pada Jumaat sama ada ia mempunyai bidang kuasa dalam kes yang dibawa oleh Ukraine mengatakan Rusia melanggar undang-undang antarabangsa dengan menggunakan tuduhan palsu genosid sebagai alasan untuk pencerobohan penuh skala 2022.

Kyiv melancarkan kes di Mahkamah Keadilan Antarabangsa beberapa hari selepas permulaan perang penuh skala pada 2022, dengan mendakwa bahawa Rusia melanggar Konvensyen Genosid 1948 dengan salah menuduh Ukraine melakukan genosid terhadap orang berbahasa Rusia di negara itu.

Rusia telah mengabaikan perintah oleh mahkamah berpangkalan di Den Haag untuk menghentikan permusuhan.

Moscow mengabaikan perbicaraan mengenai langkah sementara pada 2022 tetapi mengemukakan penentangan terhadap bidang kuasa mahkamah. Semasa perbicaraan pada 2023, peguam untuk Rusia meminta mahkamah untuk membuang aduan itu, memanggil kes undang-undang sebagai “penyalahgunaan proses.”

Ukraine tidak mendakwa Rusia melakukan genosid tetapi mendakwa tuduhan palsu genosid sahaja cukup untuk melanggar perjanjian 1948. Kyiv memberitahu hakim negara jiran jelas mempunyai pertikaian seperti yang ditakrifkan oleh konvensyen.

Mahkamah pada Rabu akan membuat keputusan dalam kes yang berbeza antara Rusia. Dalam aduan yang difailkan pada 2017, Kyiv mengatakan Rusia mula memberi dana kepada pemberontak di timur Ukraine pada 2014 dan telah mendiskriminasi masyarakat pelbagai etnik Crimea selepas pengilhakannya terhadap wilayah itu.

Dalam kes itu, dibawa di bawah perjanjian anti-diskriminasi dan konvensyen pembiayaan keganasan, Ukraine telah meminta mahkamah untuk memerintah Moscow membayar pampasan untuk serangan dan jenayah di rantau itu. Ini termasuk penembakan penerbangan Malaysia MH17 yang ditembak jatuh oleh pemberontak yang disokong Rusia pada 17 Julai 2014, membunuh semua 298 penumpang dan anak kapal.

Mahkamah Keadilan Antarabangsa menarik perhatian dunia baru-baru ini dengan kes yang dibawa oleh Afrika Selatan menuduh Israel melakukan genosid di Gaza. Hakim mengeluarkan langkah sementara minggu lepas memanggil Israel untuk berbuat segala-galanya untuk mencegah kematian, kemusnahan dan sebarang tindakan genosid dalam konflik.

Dalam temubual dengan minggu lepas, Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian, Filippo Grandi, menyatakan kebimbangan perang di Ukraine dilupakan. “Saya fikir perbezaan besar dari tahun lepas ke tahun ini ialah tahun ini, ini bukan berita lagi di dunia,” katanya.

Angka terkini PBB mengatakan 10 juta orang telah dipindahkan oleh perang di Ukraine, dengan lebih daripada 10,000 orang terbunuh dan lagi 19,000 cedera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.