Mahkamah Sepanyol tolak rayuan untuk buka semula siasatan kematian John Mcafee

Mahkamah Sepanyol telah menolak rayuan untuk membuka semula siasatan kematian 2021 tycoon British-American John Mcafee, pencipta perisian antivirus McAfee, yang ditemui mati dalam sel penjaranya berhampiran Barcelona ketika menunggu ekstradisi ke Amerika.

Pihak berkuasa telah menentukan bahawa 75 tahun itu membunuh diri dan tiada apa-apa yang menunjukkan sebaliknya, mahkamah di Barcelona berkata Jumaat. Keputusan mengenai rayuan itu adalah muktamad.

Keluarga McAfee telah meminta kes itu, ditutup dengan keputusan bunuh diri mahkamah pada Februari 2022, dibuka semula.

McAfee ditangkap pada Oktober 2020 di lapangan terbang antarabangsa Barcelona dan telah berada dalam penjara menunggu keputusan mahkamah mengenai ekstradisinya ke Amerika Syarikat untuk menghadapi tuduhan mengelak lebih daripada $4 juta dalam cukai. Pendakwa di Tennessee sedang mencari sehingga tiga dekad penjara baginya.

McAfee telah berhujah bahawa tuduhan terhadapnya adalah bermotivasi politik dan bahawa dia akan menghabiskan sisa hidupnya di penjara jika dia kembali ke Amerika Syarikat.

Penggalak mata wang kripto dan penentang cukai yang eksentrik itu mempunyai sejarah masalah undang-undang yang merentasi dari AS ke Amerika Tengah ke Caribbean.