Mahkamah rayuan Montenegro mengesahkan ‘raja cryptocurrency’ diekstradisi ke Korea Selatan

(SeaPRwire) –   Mahkamah Rayuan di Montenegro pada Rabu mengesahkan bahawa seorang tokoh kongsi Korea Selatan dikenali sebagai “raja kripto” akan diserahkan ke negara asalnya.

Kedua-dua Amerika Syarikat dan Korea Selatan telah meminta ekstradisi Do Kwon dari Montenegro. Mahkamah Montenegro pada awalnya memutuskan bahawa beliau harus diserahkan kepada Amerika Syarikat tetapi keputusan itu kemudian dibatalkan demi Korea Selatan.

Mahkamah Rayuan Montenegro telah mengesahkan keputusan awal oleh Mahkamah Tinggi untuk ekstradisi Kwon ke Korea Selatan dan bukan ke Amerika Syarikat, kenyataan itu berkata. Tiada lagi laluan rayuan bagi beliau.

Kerajaan Perancis Dilanda ‘Gelombang Serangan Siber Tidak Pernah Berlaku Sebelumnya’

Kwon telah didakwa di Amerika Syarikat atas tuduhan penipuan oleh pendakwa persekutuan di New York.

Belum jelas bila Kwon akan diserahkan. Peguam Kwon di Montenegro, Goran Rodic, berkata bahawa “kami berpuas hati dengan keputusan Mahkamah Rayuan.”

“Ini kini merupakan keputusan sah dan undang-undang menyediakan bahawa prosedur penyerahan selanjutnya akan dikendalikan oleh kementerian kehakiman Montenegro dan Korea Selatan, serta pihak berkuasa polis yang berkenaan yang akan menentukan masa, lokasi dan syarat-syarat penyerahan,” kata Rodic kepada .

Kwon berusia 32 tahun itu ditahan di negara Balkan itu tahun lalu atas kejatuhan $40 bilion mata wang kripto Terraform Labs, yang merosakkan pelabur runcit di seluruh dunia.

Kwon dan seorang warganegara Korea Selatan yang lain ditahan ketika cuba meninggalkan negara ke Dubai, Emiriah Arab Bersatu, menggunakan pasport palsu. Beliau telah menjalani hukuman penjara di Montenegro atas penggunaan pasport palsu.

Kwon dan lima orang lain yang berkaitan dengan Terraform telah dikehendaki atas tuduhan penipuan dan jenayah kewangan berkaitan dengan kemusnahan mata wang digitalnya pada Mei 2022.

TerraUSD telah direka sebagai “stablecoin”, mata wang yang ditetapkan pada aset stabil seperti dolar untuk mencegah perubahan harga yang drastik. Walau bagaimanapun, kira-kira $40 bilion nilai pasaran telah dimusnahkan bagi pemegang TerraUSD dan mata wang saudaranya yang bergerak bebas, Luna, selepas stablecoin itu jatuh jauh di bawah ikatannya $1.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.