Mahkamah Pakistan menjatuhkan hukuman mati ke atas pelajar berusia 22 tahun kerana menghina Nabi Muhammad

(SeaPRwire) –   Seorang hakim di Pakistan telah menjatuhkan hukuman mati ke atas seorang pelajar berusia 22 tahun atas tuduhan menghina Nabi Muhammad, demikian dinyatakan oleh peguam pembela dan pegawai-pegawai pada Isnin.

Kedua-dua tertuduh telah menafikan tuduhan tersebut dan mempunyai hak untuk merayu.

Aslam Gujar, peguam yang mewakili pelajar Junaid Munir, memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa hakim di bandar Gujranwala di wilayah Punjab mengumumkan hukuman mati ke atas kliennya minggu lepas. Kes tersebut berpunca daripada tuduhan yang dikenakan pada 2022 bahawa Munir telah menyebarkan kandungan yang menghina agama melalui aplikasi WhatsApp.

Juga minggu lepas, seorang remaja lelaki berusia 17 tahun, Abdul Hanan, telah disabitkan kesalahan dan dijatuhkan hukuman seumur hidup dalam kes berasingan di mahkamah yang sama, mengikut dokumen mahkamah.

Bapa Munir, Munir Hussain, menafikan tuduhan terhadap anaknya, menyatakan beliau berhubung dengan pasukan pembelaannya untuk mengemukakan rayuan, memandangkan “anak saya tidak bersalah dan beliau telah dikaitkan dengan kes palsu.”

Hussain berkata melalui telefon bahawa beliau sedang bersembunyi bersama ahli keluarga yang lain. “Saya tidak boleh memberikan maklumat mengenai lokasi sebenar saya, kerana sesetengah orang di kampung kami percaya saya juga harus dibunuh kerana saya adalah bapa kepada seorang budak lelaki yang didakwa menghina nabi kami,” katanya. “Kami adalah orang Islam. Kami cintai nabi kami. Tiada orang Islam yang boleh membayangkan menghina nabi kami yang kami kasihi, dan anak saya tidak bersalah,” katanya.

Di bawah undang-undang penghinaan agama Pakistan, sesiapa yang didapati bersalah menghina agama atau tokoh-tokoh keagamaan boleh dijatuhkan hukuman mati. Walaupun pihak berkuasa belum melaksanakan hukuman mati berkaitan penghinaan agama, hanya tuduhan sahaja boleh mencetuskan rusuhan.

Kumpulan hak asasi manusia tempatan dan antarabangsa menyatakan tuduhan penghinaan agama sering digunakan untuk menakut-nakutkan minoriti agama dan menyelesaikan pertengkaran peribadi. Pada Ogos 2023, orang Islam menyerang gereja dan rumah orang Kristian di bandar Jaranwala, di wilayah Punjab timur, atas dakwaan seorang lelaki Kristian telah mengotori Al-Quran. Mob tersebut meruntuhkan rumah lelaki itu, membakar gereja dan merosakkan puluhan rumah lain, mendapat kecaman daripada kerajaan dan kumpulan hak asasi.

Pada Disember 2021, beratus-ratus orang telah menyerbu sebuah kilang peralatan sukan di daerah Sialkot, membunuh seorang lelaki dan membakar mayatnya secara terbuka atas dakwaan penghinaan agama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.