Mahkamah Nigeria menjatuhkan hukuman mati ke atas warganegara Cina kerana membunuh teman wanitanya

(SeaPRwire) –   Mahkamah Nigeria pada Selasa menjatuhkan hukuman mati ke atas warganegara Cina selepas didapati bersalah membunuh teman wanitanya, seorang pegawai kerajaan memberitahu, dengan berjanji akan mengesyorkan pelaksanaan jika rayuan beliau ditolak.

Frank Geng-Quangrong didapati bersalah oleh mahkamah tempatan di Kano, negeri ekonomi utara Nigeria, Kano Menteri Keadilan Haruna Dederi berkata. Geng-Quangrong telah menafikan bersalah.

“Ini adalah isyarat bahawa siapa sahaja yang datang ke masyarakat harus bersedia mematuhi undang-undang yang berkuatkuasa di masyarakat itu,” kata Dederi.

Hukuman mati untuk kesalahan jenayah biasa dan kadang-kadang melibatkan warga asing. Seorang lelaki Denmark pada 2022 dijatuhkan hukuman mati melalui gantung kerana membunuh isteri dan anak perempuannya.

Walau bagaimanapun, pelaksanaan hukuman jarang berlaku kerana ia memerlukan kelulusan gabenor negeri. Hanya dua perintah hukuman mati telah ditandatangani sejak 1999, menurut Inibehe Effiong, seorang peguam Nigeria.

Geng-Quangrong dituduh menikam teman wanitanya, Ummukulsum Sani berusia 22 tahun, pada September 2022 di Kano. Media tempatan memetiknya berkata beliau menikamnya dalam pertahanan diri.

Beliau mempunyai masa sehingga tiga bulan untuk merayu hukumannya di Mahkamah Rayuan Nigeria.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.