Mahkamah Kosovo jatuhkan hukuman penjara 6 bulan terhadap 2 etnik Serbia atas serangan terhadap pasukan pengaman NATO

(SeaPRwire) –   Mahkamah Kosovo pada Selasa menjatuhkan hukuman penjara selama enam bulan kepada dua orang Serbia etnik atas serangan terhadap pasukan penjaga perdamaian NATO tahun lalu.

Tetapi salah seorang daripadanya akan dibebaskan kerana masa tahanan yang telah dihabiskan, dan yang lain boleh mengelak daripada penjara jika dia membayar denda 6,000 euro ($6,500).

Media tempatan menamakan mereka sebagai Radosh Petrovic dan Dusan Obrenovic, yang telah menyerang pasukan KFOR di Zvecan, sebuah perbandaran di bahagian utara Kosovo di mana kebanyakan minoriti Serbia tinggal.

Pada Mei, dalam pertikaian mengenai kesahan pilihan raya tempatan di bahagian Serbia minoriti didominasi utara Kosovo, orang Serbia bertembung dengan pasukan keselamatan, termasuk pasukan penjaga perdamaian NATO-led KFOR bekerja di sana, mencederakan 93 anggota tentera.

Pada September, seorang pegawai polis Kosovo dan tiga penembak Serbia terbunuh dalam tembak-menembak selepas kira-kira 30 lelaki bertopeng membuka api ke atas patroli polis berhampiran kampung Kosovo Banjska.

Serbia tidak mengakui pengisytiharan rasmi kemerdekaan Kosovo pada tahun 2008. Kedua-dua negara ingin menyertai , yang sedang mengantara dialog antara bekas musuh. Brussels telah memberi amaran kedua-dua negara bahawa penafian untuk berkompromi membahayakan peluang mereka untuk menyertai blok tersebut.

Pada tahun 1999, kempen pengeboman NATO selama 78 hari mengakhiri perang antara pasukan kerajaan Serbia dan pemisah etnik Albania di Kosovo. Pasukan Serbia telah dipaksa keluar tetapi Belgrade masih menganggapnya sebagai wilayah Serbia.

Rundingan antara Serbia dan Kosovo yang dimediasi EU untuk menormalisasi hubungan mereka telah menunjukkan kemajuan perlahan, sementara keganasan sekali-sekala telah menghidupkan ketakutan ketidakstabilan di Balkan ketika perang penuh skala Rusia melanda .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.