Mahkamah Jerman mengekalkan pengelasan agensi perisikan negara terhadap parti kanan jauh sebagai kes keganasan yang disyaki

(SeaPRwire) –   Agensi perisikan domestik Jerman dibenarkan mengklasifikasikan parti sayap kanan Alternative for Germany sebagai kes keganasan yang disyaki, berdasarkan keputusan Mahkamah Pentadbiran Muenster pada Isnin, menolak rayuan daripada parti pembangkang tersebut.

Mahkamah Pentadbiran Muenster memihak kepada agensi perisikan BfV, mengekalkan keputusan mahkamah rendah Cologne pada 2022. Keputusan ini bermakna agensi boleh terus mengawasi parti tersebut.

Mahkamah mendapati terdapat asas undang-undang yang mencukupi untuk pengklasifikasian tersebut, sambil menekankan bahawa langkah tersebut tidak semestinya membawa kepada parti ditetapkan sebagai kes keganasan sayap kanan yang terbukti.

Alternative for Germany atau AfD telah menolak dengan kuat pengklasifikasian tersebut dan menggambarkannya sebagai usaha politik untuk mencemari parti tersebut. Roman Reusch, ahli kepimpinan kebangsaannya, berkata parti akan mencuba merayu. Peter Boehringer, timbalan ketuanya, menuduh mahkamah tidak mengambil “ratusan” permintaan bukti.

AfD ditubuhkan pada 2013 dan secara beransur-ansur bergerak ke sayap kanan sepanjang tahun-tahun tersebut. Platform asalnya tertumpu kepada penentangan terhadap bailout untuk negara zon euro yang sedang menghadapi kesukaran, tetapi penentangan sengitnya terhadap keputusan bekas Canselor Angela Merkel membenarkan masuknya bilangan besar pelarian dan pendatang lain pada 2015 menubuhkan parti tersebut sebagai kuasa politik penting.

AfD telah mendapat sokongan yang kuat dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana ketidakpuasan yang tinggi terhadap kerajaan koalisi tiga parti kanan tengah-kiri Canselor Olaf Scholz. Ia berharap menjadi parti terbesar dalam tiga pilihan raya di bekas wilayah komunis timur, di mana ia mempunyai sokongan terkuat, pada September.

Walau bagaimanapun, penarafannya di peringkat kebangsaan menurun sedikit berikutan laporan media Januari bahawa ekstrimis bertemu untuk membincangkan pengusiran berjuta-juta pendatang, termasuk sesetengah yang mempunyai kewarganegaraan Jerman, dan bahawa beberapa tokoh dari parti tersebut hadir. Laporan tersebut memicu protes besar-besaran di negara tersebut terhadap kenaikan sayap kanan.

Dalam keputusan Mahkamah Isnin, mahkamah mendapati terdapat syak wasangka yang sah bahawa “hanya mengakui status yang telah dikurangkan nilainya secara undang-undang untuk warganegara Jerman dengan latar belakang pendatang bersesuaian dengan objektif politik sekurang-kurangnya sebahagian besar AfD.” Ia tidak memberikan butiran tetapi menyatakan terdapat petunjuk “objektif diskriminasi.”

Ia juga menunjuk kepada penggunaan meluas istilah derogatori terhadap pelarian dan Muslim dalam parti tersebut dan petunjuk aspirasi anti-demokratik, walaupun ia berkata yang terakhir ini tidak berfrekuensi dan ketumpatan seperti yang disangka oleh BfV.

Mahkamah berkata tiada petunjuk bahawa agensi perisikan bertindak atas motif politik yang tidak wajar.

Dalam kes berasingan, keputusan dijangka pada Selasa untuk perbicaraan salah seorang tokoh terkenal AfD, Björn Höcke, atas tuduhan menggunakan slogan Nazi. Höcke ialah ketua parti di wilayah Thuringia timur, di mana beliau merancang untuk bertanding sebagai gabenor pada September. Höcke mengatakan beliau tidak bersalah.

Penangkapan pembantu calon teratas AfD dalam pilihan raya Parlimen Eropah akan datang pada syak wasangka mengintip untuk China baru-baru ini juga melemparkan cahaya yang tidak menyenangkan ke atas parti tersebut, yang sudah dituduh mempunyai pendirian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.