Mahkamah Jepun mendapati larangan perkahwinan sesama jenis ‘tidak berperlembagaan’ buat kali kedua oleh mahkamah

(SeaPRwire) –   Mahkamah tinggi di Jepun pada Khamis menyatakan larangan perkahwinan sesama jenis negara itu adalah “tidak perlembagaan”, untuk kali kedua oleh mahkamah.

Jepun adalah satu-satunya ahli Kumpulan Tujuh negara perindustrian yang tidak menawarkan perlindungan undang-undang untuk kesatuan sesama jenis. Kumpulan hak menyatakan pengecualian itu bersifat diskriminasi dan menjejaskan daya tarikannya sebagai pusat perniagaan global.

Walaupun tinjauan menunjukkan sokongan awam 70% untuk kesatuan sesama jenis, ia ditentang oleh Parti Liberal Demokratik Perdana Menteri Fumio Kishida.

peraturan yang mengehadkan perkahwinan kepada mereka yang berlawanan jantina adalah “tidak perlembagaan” dan “diskriminasi”, mahkamah tinggi di bandar utara Sapporo berkata dalam penghakimannya, tetapi menolak tuntutan plaintif untuk ganti rugi dari kerajaan.

“Melaksanakan perkahwinan sesama jenis tidak kelihatan menyebabkan kekurangan atau kesan merosakkan,” kata mahkamah itu.

“Ia adalah keputusan yang dinantikan, menggembirakan yang membuat saya menangis”, plaintif Eri Nakaya berkata kepada wartawan selepas keputusan itu.

Plaintif sedang mempertimbangkan untuk merayu ke Mahkamah Agung untuk menjelaskan ketidakperlembagaan undang-undang semasa, peguam Fumiyasu Tsunamori berkata dalam sidang akhbar.

Kerajaan akan memantau keputusan mahkamah yang akan datang, jurucakap utama Yoshimasa Hayashi berkata dalam sidang akhbar.

Masakazu Yanagisawa, pegawai kanan di yang duduk dalam lembaga kumpulan hak Marriage for All Japan, berkata negara itu berisiko ketinggalan jika tidak menyemak semula kod sivilnya.

“Terdapat risiko yang semakin meningkat bahawa Jepun akan ditinggalkan oleh trend antarabangsa dan dikecualikan sebagai pilihan tempat bekerja,” kata Yanagisawa.

“Kami berada di persimpangan kritikal untuk melihat sama ada Jepun akan menjadi masyarakat yang menerima kepelbagaian.”

Perdebatan mengenai larangan perkahwinan sesama jenis telah memecah mahkamah rendah, dengan satu mahkamah daerah menyatakan larangan itu perlembagaan tetapi yang lain menyatakan ia tidak perlembagaan, dalam pelbagai tahap.

Lebih awal pada Khamis, keputusan mahkamah daerah Tokyo menggambarkan status perkahwinan sesama jenis Jepun sebagai “keadaan ketidakperlembagaan”.

Duta Amerika Syarikat ke Jepun Rahm Emanuel memuji keputusan itu.

“Perjalanan 1,000 batu bermula dengan langkah tunggal. Senang hati melihat mahkamah Tokyo membuat satu langkah lagi hari ini ke arah kesamarataan perkahwinan di seluruh Jepun,” dia menulis di platform sosial X.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.