Mahkamah Itali menghukum lebih daripada 200 orang yang terlibat dalam sindiket jenayah terancang yang kuat

(SeaPRwire) –   Sebuah mahkamah Itali pada Isnin menghukum lebih daripada 200 orang kerana terlibat dalam sindiket jenayah terancang yang berkuasa, ‘ndrangheta’.

Mengingati ujian maksimum terkenal Itali pada 1986 di mana hampir 500 ahli didakwa ‘ndrangheta’ pergi ke mahkamah dalam bunker yang dibina serupa di Palermo, kesabitan Isnin ini berlangsung di mahkamah bunker gaya di rantau Calabria selatan, di mana organisasi jenayah asalnya berpusat.

Mengambil lebih daripada satu jam dan 40 minit untuk membaca keputusan mahkamah yang panjang, termasuk pembebasan 131 defendan lain.

‘Ndrangheta’ telah secara senyap mengumpul kuasa di Itali dan luar negara ketika pengaruh Mafia Sicily hilang. Penyiasat anti-mafia yang memimpin siasatan di Itali selatan menyatakan ‘ndrangheta’ memegang hampir-monopoli dadah kokain. Organisasi itu juga hadir di Amerika Utara dan Selatan serta Afrika dan Lubnan.

Defendan telah dituduh dengan jenayah termasuk perdagangan dadah dan senjata, pemerasan dan persatuan mafia, istilah dalam kod penal Itali untuk ahli kumpulan jenayah terancang. Yang lain dituduh sebagai pengikut kepada kumpulan walaupun bukan ahli.

Tuduhan berpunca daripada siasatan 12 klan berkaitan dengan bos ‘ndrangheta’ yang disabitkan. Tokoh pusat, Luigi Mancuso, menghabiskan 19 tahun di penjara Itali kerana peranannya memimpin apa yang penyiasat dakwa adalah salah satu keluarga jenayah ‘ndrangheta’ yang paling berkuasa, berpusat di bandar Vibo Valentia di Itali selatan.

Ujian itu berlangsung di bunker keselamatan khas. Sebahagian daripada taman perindustrian di Lamezia Terme, bunker itu begitu besar sehingga skrin video dipasang pada siling supaya peserta boleh melihat prosiding.

Ujian itu bertujuan untuk mendapatkan kesabitan dan hukuman berdasarkan dakwaan persekongkolan di antara penjenayah dan politikus tempatan, pegawai awam, ahli perniagaan dan ahli lodges rahsia untuk menunjukkan sejauh mana sindiket itu berakar umbi di Calabria.

Banjir dengan hasil perdagangan kokain, ‘ndrangheta’ telah menelan hotel, restoran, farmasi, pengedar kereta dan perniagaan lain di seluruh Itali, terutamanya di Rom dan negara utara yang kaya, siasatan jenayah mendedahkan.

Siri pembelian menyebar ke Eropah ketika sindiket itu mencari untuk mencuci hasil haram tetapi juga untuk membuat wang “bersih” dengan menjalankan perniagaan sah, termasuk dalam sektor pelancongan dan hospitaliti, penyiasat mendakwa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )