Mahkamah British menangguhkan ekstradisi Julian Assange ke AS sehingga pihak AS memberi jaminan tiada hukuman mati: laporan

(SeaPRwire) –   Mahkamah British pada Selasa memutuskan bahawa Amerika Syarikat tidak boleh ekstradisi Julian Assange kecuali pegawai Amerika Syarikat menjamin beliau tidak akan menghadapi hukuman mati untuk tuduhan jenayahnya.

“Jika jaminan tidak diberikan, kami akan memberikan kebenaran untuk merayu tanpa mendengar lagi,” kata Hakim Victoria Sharp. “Jika jaminan diberikan, kami akan memberikan peluang kepada pihak-pihak untuk membuat komen lanjut sebelum kami membuat keputusan muktamad mengenai permohonan kebenaran untuk merayu.”

Hakim Sharp dan Jeremy Johnson mendakwa bahawa Amerika Syarikat mesti memberikan Assange, warganegara Australia berusia 52 tahun, “perlindungan Pindaan Pertama yang sama seperti warganegara Amerika Syarikat dan bahawa hukuman mati tidak akan dikenakan.”

Hakim menolak – enam daripada sembilan yang dia kemukakan, termasuk dakwaan bahawa prosakunya bersifat politik. Hakim menolak dakwaannya, dengan berkata walaupun “dia bertindak atas dasar kepercayaan politik… ia tidak mengikut, bagaimanapun, bahawa permintaan ekstradisinya dibuat atas sebab pandangan politiknya.”

“Ekstradisi akan menyebabkannya berada di bawah kawalan yang sah pihak berkuasa Amerika Syarikat, dan sebab-sebab (jika boleh dipanggil begitu) untuk penyerahan atau penculikan atau pembunuhan kemudian tidak lagi wujud,” kata keputusan itu, juga mengelakkan kebimbangan tentang dakwaan ketika dia bersembunyi di Kedutaan Ecuador di London.

Assange dihadapkan dengan tuduhan atas dakwaan menerima, memiliki dan berkomunikasi maklumat sulit kepada orang ramai, serta satu tuduhan konspirasi untuk melakukan pencerobohan komputer. Jika diekstradisi, Assange akan dihadapkan ke mahkamah di Alexandria, Virginia, dan boleh menghadapi sehingga 175 tahun penjara maksimum keselamatan jika disabitkan kesalahan.

Tuduhan itu dibawa oleh Jabatan Keadilan pentadbiran Trump atas penerbitan WikiLeaks pada tahun 2010 terhadap kabel yang dibocorkan oleh Chelsea Manning, seorang analis perisikan tentera Amerika Syarikat.

Maklumat itu terperinci dakwaan jenayah perang yang dilakukan oleh kerajaan Amerika Syarikat di Iraq, Afghanistan dan kem tahanan Teluk Guantanamo, Cuba, serta contoh-contoh CIA terlibat dalam penyeksaan dan penyerahan.

tidak mengambil tindakan terhadap Assange atas penerbitan WikiLeaks pada tahun 2010 terhadap kabel sulit kerana ia terpaksa juga mengambil tindakan terhadap wartawan dari agensi berita utama yang menerbitkan bahan yang sama.

Presiden Obama juga mengampunkan Manning atas pelanggaran Akta Pengkhianatan dan kesalahan lain selama tujuh tahun pada Januari 2017, dan Manning, yang telah dipenjarakan sejak 2010, dibebaskan kemudian pada tahun itu.

Tetapi Jabatan Keadilan di bawah Presiden Trump kemudian bergerak untuk menuduh Assange di bawah Akta Pengkhianatan, dan pentadbiran Biden terus mengejar penuntutannya.

Hakim daerah UK menolak permintaan ekstradisi AS pada 2021 atas alasan Assange mungkin membunuh diri jika ditahan di bawah keadaan penjara AS yang keras. Mahkamah lebih tinggi membatalkan keputusan itu selepas mendapat jaminan dari AS tentang perlakuan terhadapnya.

Tiada penerbit yang pernah dituduh di bawah Akta Pengkhianatan sehingga Assange, dan banyak kumpulan kebebasan akhbar mengatakan penuntutannya menetapkan precedent berbahaya yang bertujuan untuk mengkriminalisasi jurnalisme.

“Kes ini akan menentukan sama ada dia hidup atau mati, pada dasarnya,” kata isteri Julian Assange, Stella Assange kepada BBC sambil menuntut pentadbiran Biden menjatuhkan kes “malu” terhadap suaminya secara terus.

Digital’s Landon Mion dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.