Mahkamah Belanda menghukum bekas ahli kanan militia pro-Syria atas penahanan haram dan penyiksaan

(SeaPRwire) –   Mahkamah Belanda hari Isnin menghukum bekas ahli kanan militia pro-kerajaan Syria atas tuduhan penahanan haram dan penderaan, menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun.

Tergugat, hanya dikenali sebagai Mustafa A. menurut undang-undang privasi Belanda, didapati bersalah atas penangkapan dan rawatan tidak manusiawi terhadap orang awam ketika berkhidmat dalam militia pro-Damascus Liwa al-Quds.

Lelaki berusia 35 tahun itu dihadapkan ke Mahkamah Daerah The Hague berdasarkan prinsip bidang kuasa universal, satu prinsip undang-undang yang membenarkan suspek didakwa atas kesalahan antarabangsa seperti jenayah perang walaupun dilakukan di negara lain.

Mahkamah menganggap militia itu sebagai kumpulan “yang ahlinya bersalah melakukan jenayah perang seperti merampas harta dan keganasan terhadap orang awam serta penahanan haram terhadap orang awam.”

A. secara khusus didapati bersalah atas penahanan haram dan membantu dalam penderaan lelaki Palestin yang ditarik keluar dari rumahnya di kem pelarian berhampiran bandar Aleppo dan diserahkan kepada Perkhidmatan Perisikan Tentera Udara Syria, yang ahlinya menyeksa mangsa berulang kali, kata mahkamah itu.

Beliau dibebaskan atas tuduhan menangkap dan menyeksa lelaki Palestin kedua malam itu kerana mahkamah berkata ia tidak dapat menubuhkan keterlibatannya secara peribadi.

Tergugat diberi perlindungan di Belanda pada 2020 dan ditahan selepas pihak berkuasa kehakiman menerima maklumat bahawa beliau pernah menjadi ahli militia Liwa al-Quds.

Dalam perbicaraan awal, A. menafikan tuduhan dan berkata beliau hanya berada dalam militia untuk melawan pengganas dan mempertahankan keluarga serta rakyatnya. Semasa perbicaraan, beliau berulang kali enggan menjawab soalan.

Belanda telah menangkap beberapa suspek dari Syria atas dakwaan kekejaman dalam perang saudara negara itu. Belanda dan Kanada juga bersama-sama menuduh Damascus melancarkan kempen “berlembaga” penyeksaan terhadap rakyat Syria dalam kes difailkan di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, mahkamah tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di The Hague.

Belanda bukan satu-satunya negara yang menuntut keadilan atas jenayah tersebut.

Mahkamah Jerman menghukum bekas anggota polis rahsia Assad atas kesabitan memudahkan penderaan tahanan. Mahkamah Jerman lain menghukum lelaki Syria atas tuduhan menyeksa tawanan ketika menjadi ahli Kumpulan Negara Islam di Syria.

Sementara itu, Perancis telah mengeluarkan waran tangkap terhadap tiga pegawai perisikan Syria kanan yang didakwa terlibat dalam jenayah terhadap kemanusiaan berkaitan kematian bapa dan anak lelaki yang hilang sepuluh tahun lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.