Mahkamah Agung Jepun menolak undang-undang yang memerlukan penanggalan organ pembiakan untuk menukar jantina

Mahkamah Agung Jepun membatalkan undang-undang yang memerlukan penanggalan organ pembiakan untuk menukar jantina

Pada Rabu, Majlis Besar 15 hakim Mahkamah Agung Jepun memutuskan bahawa undang-undang Jepun 2003 yang memerlukan penanggalan organ pembiakan untuk menukar jantina secara rasmi yang diiktiraf negara, amalan yang lama dikritik oleh kumpulan hak antarabangsa dan perubatan, adalah tidak perlembagaan, menurut Kyodo News.

Undang-undang itu memerlukan orang transgender yang mahu menukar jantina biologi yang ditetapkan mereka dalam rekod keluarga dan dokumen rasmi yang lain untuk didiagnosis dengan Gangguan Identiti Jantina dan menjalani pembedahan untuk menanggalkan organ pembiakan mereka.

Penggugat, yang hanya dikenali sebagai penduduk di barat Jepun, asalnya memfailkan permintaan pada tahun 2000, dengan menyatakan bahawa keperluan pembedahan itu memaksa beban ekonomi dan fizikal yang besar dan bahawa ia melanggar perlindungan hak sama rata Perlembagaan.

Kes itu difailkan ketika penggugat meminta menukar jantina dalam rekod keluarganya – kepada wanita daripada jantina lelaki yang ditetapkan secara biologi – dan ditolak oleh mahkamah rendah.

Undang-undang khas yang berkuat kuasa pada tahun 2004 menyatakan bahawa orang yang ingin mendaftar perubahan jantina mesti menanggalkan organ pembiakan asal mereka, termasuk otot atau telur, dan mempunyai badan yang “kelihatan mempunyai bahagian yang menyerupai organ kelamin” jantina baru yang ingin didaftarkan dengan.

Keputusan mahkamah kini memerlukan kerajaan untuk menyemak semula undang-undang, dengan berkesan membuka jalan untuk orang transgender menukar jantina mereka dalam dokumen rasmi tanpa pembedahan.

Maklumat terperinci tentang keputusan itu tidak segera tersedia

Kumpulan hak dan masyarakat LGBTQ+ di Jepun telah berasa harapan untuk perubahan undang-undang selepas kes berasingan di mahkamah keluarga tempatan menerima permintaan lelaki transgender menukar jantina tanpa pembedahan wajib, dengan menyatakan peraturan itu tidak perlembagaan.

Dalam kes lain pula, Mahkamah Agung mendapati undang-undang sedang berkuat kuasa adalah perlembagaan pada tahun 2019 selepas kes difailkan oleh lelaki transgender yang ingin menukar pendaftaran jantina tanpa pembedahan penanggalan organ seksual dan sterilisasi yang diperlukan.

Dalam keputusan itu, mahkamah tertinggi berkata undang-undang itu perlembagaan kerana ia bertujuan untuk mengurangkan kekeliruan dalam keluarga dan masyarakat, walaupun ia mengakui bahawa ia membatasi kebebasan dan mungkin menjadi ketinggalan zaman dengan nilai-nilai sosial yang berubah dan sepatutnya ditinjau kembali.

Kerajaan Jepun terus berpegang kepada nilai-nilai keluarga paternalistik tradisional dan tidak cepat menerima kepelbagaian seksual dan keluarga.

Ratusan perbandaran mengeluarkan dan menerima sijil perkongsian untuk pasangan sesama jantina untuk melegakan halangan dalam menyewa apartmen dan bidang lain, tetapi ia tidak mengikat secara undang-undang.

Jepun kekal satu-satunya anggota Kumpulan Tujuh yang tidak membenarkan perkahwinan sesama jantina atau perlindungan undang-undang. Ramai LGBTQ+ masih menyembunyikan seksualiti mereka kerana takut diskriminasi di tempat kerja dan sekolah.