Magnat pembinaan Thai, yang merosakkan haiwan terlindung, dibebaskan awal dari penjara

Seorang magnat pembinaan Thai yang menangkap haiwan terlindung, dibebaskan awal dari penjara

Magnat pembinaan Thai yang sabit kesalahan memburu haiwan liar yang menjadi contoh jarang orang kaya dan berpengaruh menghadapi keadilan di negara itu dibebaskan Selasa atas parole, dua bulan sebelum tempoh penjaranya berakhir, pihak berkuasa berkata.

Premchai Karnasuta, pengerusi Italian-Thai Development Plc, salah satu syarikat pembinaan teratas Thailand, disabit kesalahan membunuh haiwan terlindung dan pemilikan senjata haram apabila pengawal di Taman Alam Semulajadi Thungyai Naresuan di barat Thailand menemui beliau dan sekumpulan kecil pekerjanya di tapak perkhemahan pada Februari 2018.

Mereka didapati membawa senjata api dan mayat jarang panther hitam, burung merpati kalij dan rusa bergaung berhampiran. Panther hitam, yang merupakan ahli spesies harimau, telah dipotong dagingnya dan dimasak menjadi sup.

Taman semulajadi itu merupakan Tapak Warisan Dunia UNESCO yang disenaraikan kerana flora dan faunanya yang jarang.

Jabatan Pembetulan berkata Premchai berusia 69 tahun itu antara lebih 100 banduan mendapat pembebasan awal, dan beliau dikecualikan daripada memakai alat pemantau elektronik gelang kaki kerana peranti itu akan menyakiti luka di kakinya yang disebabkan diabetes.

Premchai pada mulanya disabit kesalahan pada 2019 dan akhirnya dijatuhi hukuman penjara selama tiga tahun, dua bulan, selain diarah membayar bahagian denda $59,700. Dua orang lelaki yang ditangkap bersamanya – pemandu dan pemburu – juga menerima hukuman penjara dan denda.

Rayuan Premchai disahkan oleh Mahkamah Agung Thailand pada Disember 2021, dan kerana masa di penjara dan perubahan undang-undang perlindungan hidupan liar pada 2019, beliau dihantar untuk menjalani hukuman di penjara sehingga Disember tahun ini.

Keputusan 2021 diraikan oleh Tabung Alam Sedunia – Thailand sebagai “kemenangan bagi hidupan liar dan kedaulatan undang-undang.” Ia juga dilihat secara meluas sebagai kes orang kaya dan berpengaruh Thailand yang perlu menjalani hukuman kerana salah laku. Masyarakat Thai semakin jemu dengan contoh berulang orang kaya Thailand nampaknya melanggar undang-undang dengan kekebalan.

Kes yang paling terkenal dan masih tidak terselesaikan melibatkan ahli waris lain kepada kekayaan keluarga yang mempunyai bahagian pemilikan syarikat minuman tenaga Red Bull.

Beliau berulang kali mengelak bertemu dengan pendakwa selama lebih empat tahun berikutan keterlibatannya dalam kemalangan kereta pada 2012 yang meragut nyawa seorang anggota polis trafik. Beliau akhirnya melarikan diri ke luar negara, tiga hari sebelum mahkamah mengeluarkan waran tangkap. Lokasi beliau tidak diketahui.