Lusinan mayat ditemui berhampiran Monterrey, Mexico, dengan sebahagian anggota badan bersepah

Sebanyak 12 mayat telah ditemui pada hari Selasa yang bertaburan di sekitar hab perindustrian utara Mexico iaitu Monterrey dan subbandarnya, termasuk beberapa kawasan kejiranan yang terkaya di negara ini.

Pendakwa raya di negeri Nuevo Leon tidak menyediakan jumlah akhir mayat yang ditemui kerana sebahagian mayat telah ditemui berkepingan atau dibuang dalam beg plastik.

Namun, pendakwa raya mengesahkan sekurang-kurangnya tujuh mayat telah ditemui, dan lima beg bahagian badan.

Gerardo Palacios, ketua pegawai keselamatan negeri Nuevo Leon berkata, pembunuhan ini kelihatan berkaitan dengan pertelingkahan dalaman kartel dadah yang berpangkalan di negeri jiran Tamaulipas. Kartel Teluk dan Timur Laut beroperasi di sana, tetapi beliau tidak menentukan kartel mana yang dirujuk.

“Apa yang kita lihat di sini ialah pembersihan dalaman dalam kumpulan jenayah terancang yang berpangkalan di Tamaulipas, kerana beberapa tindakan tidak setia dalam kumpulan itu,” kata Palacios.

Kartel dadah di Mexico selalu meninggalkan mayat yang dipotong-potong di jalan raya, selalunya dengan kain rentang yang mengancam pegawai atau kumpulan geng saingan.

Penemuan mengerikan itu berlaku sehari selepas kain rentang kartel dadah ditinggalkan di serata bandar. Ia berbeza dengan reputasi Monterrey baru-baru ini kerana dipilih sebagai tapak kilang kereta Tesla yang baharu.

Monterrey mengalami gelombang keganasan kartel dadah pada 2010-an, tetapi menjadi lebih aman sehingga peristiwa Selasa ini.