Lukisan Van Gogh yang dicuri 3 tahun lalu ditemui semula dengan sedikit kerosakan

Lebih daripada tiga tahun selepas ia dicuri dari sebuah muzium yang ditutup untuk mencegah penyebaran koronavirus, sebuah lukisan oleh penguasa Belanda Vincent van Gogh telah dipulihkan, sedikit lebih teruk, kata Muzium Groninger di Belanda pada hari Selasa.

Lukisan Van Gogh “The Parsonage Garden at Nuenen in Spring,” yang dilukis pada tahun 1884, dicuri dalam serbuan semalaman pada bulan Mac 2020 dari muzium The Singer Laren di timur Amsterdam. Ia berada di sana dipinjamkan dari Muzium Groninger.

“Muzium Groninger sangat gembira dan lega bahawa karya itu kembali,” kata pengarahnya, Andreas Blühm, dalam satu kenyataan. “Kami sangat berterima kasih kepada semua yang menyumbang kepada hasil yang baik ini.”

Muzium itu memberi penghormatan kepada pakar seni Belanda Arthur Brand atas “peranan penting dalam kes ini.”

Ia enggan memberikan butiran lanjut tentang bagaimana ia ditemui. Ia berkata “lukisan itu telah mengalami kerosakan, tetapi – pada pandangan pertama – masih dalam keadaan baik.” Karya itu akan diperiksa secara saintifik dalam beberapa bulan akan datang. Ia sementara disimpan di Muzium Van Gogh di Amsterdam.

Nilainya tidak diberikan. Pada kesempatan yang jarang apabila lukisan-lukisan Van Gogh dijual, mereka mengaut jutaan dalam lelongan. Walau bagaimanapun, sebuah syarikat insurans telah membayar Muzium Groninger untuk kerugian itu dan kini merupakan pemilik rasmi, walaupun muzium berkata ia akan melaksanakan haknya untuk membeli karya itu buat kali pertama.

Ia berkata bahawa ia berharap untuk mempunyai “The Parsonage Garden at Nuenen in Spring” kembali dipamerkan tidak lama lagi, walaupun ini “boleh mengambil masa berminggu-minggu, jika tidak berbulan-bulan.”

Lukisan minyak di atas kertas 10 inci x 22 inci itu menunjukkan seseorang berdiri di dalam taman dikelilingi pokok, dengan menara gereja di latar belakang.

Ia bertarikh kembali ke satu masa apabila van Gogh telah berpindah kembali ke keluarganya di kawasan luar bandar Belanda dan melukis kehidupan yang dilihatnya di sana, termasuk dengan karya terkenalnya “The Potato Eaters,” kebanyakannya dalam nada suram.

Kemudian, beliau berpindah ke selatan Perancis, di mana beliau membangunkan gaya melukis yang jauh lebih berwarna-warni dan bersemangat apabila kesihatannya merosot sebelum kematiannya pada tahun 1890.