Lombong emas runtuh di Rusia perangkap sekurang-kurangnya 13 pekerja, kata pegawai

(SeaPRwire) –   Sebuah lombong emas di timur jauh dan menjebak sekurang-kurangnya 13 pelombong di bawah tanah ratusan kaki, kata pegawai pada hari Selasa.

Runtuhan terjadi di Lombong Pioneer di distrik Zeysk di wilayah Amur Siberia Timur, kata pegawai daerah.

Para penambang terjebak sekitar 410 kaki di bawah tanah, media Rusia melaporkan. Para penyelamat mencoba menjangkau para penambang melalui lubang angin.

Rusia melaporkan bahwa 13 penambang terperangkap dalam reruntuhan, tetapi kantor kejaksaan daerah mengatakan bahwa hingga 15 dapat tetap berada di bawah tanah.

“Komunikasi sedang dipulihkan dan pembersihan mekanis lereng transportasi sedang dilakukan,” kata kementerian tersebut pada hari Selasa di

Tambang Pioneer adalah salah satu yang terbesar di Rusia berdasarkan kapasitas pengolahan, Reuters melaporkan, mengutip media Rusia.

Tidak jelas apa yang menyebabkan keruntuhan. Sebagian besar kecelakaan pertambangan di masa lalu disebabkan oleh pelanggaran peraturan keselamatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.