Lima terbunuh di resort Bali selepas lif kaca terkenal Instagram jatuh ke gaung

Lima pekerja di sebuah resort di Bali terbunuh Jumaat apabila sebuah lif kaca yang terkenal di Instagram yang mereka naiki tiba-tiba terhempas 300 kaki ke dalam gaung, menurut laporan tempatan.

Kakitangan di Ayuterra Resort di Kedewatan, Ubud, menaiki lif luaran apabila kabelnya putus kira-kira pukul 1 petang, lapor Bali Sun.

Dua lelaki dan tiga wanita dikenal pasti sebagai Sang Putu Bayu Adi Krisna, 19, I Wayan Aries Setiawan, 23, Ni Luh Supernigsih, 20, Kadek Hardiyanti, 24, dan Kadek Yanti Pradewi, 19.

Pesuruhjaya Polis Ubud Made Uder memberitahu akhbar itu bahawa kabel itu tidak cukup kuat untuk menarik berat lif.

“Tali ayun keluli tidak cukup kuat untuk menarik berat ke atas, yang agak berat, dan wedge atau brek keselamatan tidak berfungsi, jadi lif itu meluncur ke bawah pada kelajuan tinggi jadi kemalangan ini tidak dapat dielakkan,” katanya. “Akibatnya, lima penumpang lif meninggal dunia.”

Timbalan Gabenor Bali Cok Ace, yang juga pengerusi Persatuan Hotel dan Restoran Bali, memberitahu wartawan bahawa beliau telah mengkaji dokumen keselamatan hotel itu.

“Ini adalah kali pertama ini berlaku, dan jika kita lihat sekilas, saya melihat permitnya, terutama mengenai penggunaan dan keselamatan kerja, mengenai keadaan lif,” katanya.

“Daripada pemeriksaan rutin, satu perunding bebas mengatakan bahawa pada November 2022 [ia baik-baik saja], dan hanya 8 bulan sejak mereka menyatakan bahawa ia masih [selamat] jadi sudah pasti ini akan dimasukkan dalam siasatan,” tambah timbalan gabenor itu.

Lif itu membawa kakitangan dan tetamu dari aras atas hotel ke kemudahan resort di aras bawah gaung.

Tetamu di resort itu telah diberi penginapan alternatif sementara polis menyiasat kemalangan itu, menurut saluran berita itu.

Pemilik resort, Linggawati Utomo, berkata syarikatnya akan membayar pengebumian pekerja.