LIHAT: Ukraine memusnahkan kapal berharga Rusia, UK memuji kemenangan besar terhadap Moscow: laporan

(SeaPRwire) –   Kemenangan laut terbaru Ukraine mungkin membuktikan kemenangan paling penting kerana perisikan British menentukan pemusnahan kapal Rusia Sergei Kotov akan “mengehadkan” .

“Ini adalah kapal ketiga Angkatan Laut Armada Hitam Rusia yang tenggelam dalam lima minggu terakhir,” tulis Kementerian Pertahanan British dalam kemaskini yang dimuat naik ke platform media sosial X. “Mungkin kerana kerugian Armada Hitam Laut, pada 15 Februari 2024, Panglima Armada Hitam Laut, Laksamana Viktor Sokolov, telah digugurkan.”

“Ukraine terus mengehadkan kebebasan bergerak Angkatan Laut Rusia di Laut Hitam,” tegas kementerian itu.

Kyiv mendakwa pada Selasa ia telah menenggelamkan kapal perang itu menggunakan , menyerang jauh di belakang garis hadapan dalam apa yang akan menjadi paparan kekuatan dan kemampuan yang mengesankan dari pasukan Ukraine. Serangan itu dilaporkan membunuh tujuh anak kapal dan mencederakan enam orang lain, manakala pasukan Rusia berjaya menyelamatkan 52 orang lagi.

Kemaskini perisikan British mengesahkan pemusnahan Sergei Kotov, yang Moscow hanya dilantik ke dalam armada pada Julai 2022. Kapal perang itu terselamat dari dua kenderaan permukaan tanpa pemandu (USV) lain dan hanya mengalami kerosakan ringan, dengan cepat kembali ke perkhidmatan pada kedua-dua kesempatan.

Ukraine military intelligence (HUR) berkata pasukannya menggunakan drone Magura V5 dalam ketiga-tiga serangan – termasuk yang akhirnya menenggelamkan kapal perang itu. Kenderaan permukaan tanpa pemandu Magura V5 direka dan dibina di Ukraine dan dimuatkan dengan bahan letupan, menurut Associated Press.

Dua drone menyerang kapal itu, dengan serangan kedua menyebabkan letupan besar. Anak kapal Sergey Kotov telah menembak pada drone, cuba menghentikan mereka sebelum menyerang, firma keselamatan peribadi berkata selepas mendakwa menganalisis rakaman yang diperoleh dari seorang anggota krew kapal dagang di pelabuhan Feodosia, Crimea, di mana serangan itu berlaku.

Moscow mendakwa bahawa ia bertindak balas pada Rabu dengan serangan peluru berpandu tepat ke sasaran di kawasan pelabuhan perindustrian Odesssa, di mana Ukraine membangunkan sebahagian USV-nya, Kementerian Pertahanan Rusia menulis di platform VK.

“Sasaran serangan telah dicapai. Sasaran dimusnahkan,” tulis kementerian itu.

Pemusnahan Sergei Kotov meneruskan kejayaan yang tidak dijangka Ukraine, yang bermula pada masa ketika Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy kelihatan mulai kehabisan bukti pasukannya dapat terus mencatat kemenangan ke atas pasukan Rusia.

Ukraine telah membina pasukannya untuk serangan balasan yang sangat dipuji pada 2023, tetapi Rusia berjaya mengumpulkan dan mengubuk diri untuk pertahanan teguh yang sepanjang bulan-bulan musim panas. Pegawai menyatakan kekecewaan mereka dengan ucapan pedas apabila sesiapa sahaja mempersoalkan mereka tentang kegagalan hasil dari dorongan itu.

“Menyentuh kelajuan serangan balasan sama dengan … memuntahkan ke muka askar Ukraine yang berkorban nyawa setiap hari, bergerak ke hadapan dan membebaskan satu kilometer tanah Ukraine selepas yang lain,” kata Menteri Luar Negara Ukraine Dmitro Kuleba kepada wartawan pada Khamis.

“Saya mengesyorkan semua pengkritik untuk bersara, datang ke Ukraine dan cuba untuk membebaskan satu sentimeter persegi sendiri,” katanya di mesyuarat menteri luar negara EU di Sepanyol.

Kejayaan armada Ukraine bermula pada September selepas Moscow, diperkuat oleh kejayaan mereka mengecewakan serangan balasan Ukraine, enggan memperbaharui perjanjian PBB untuk menjamin laluan bijian melalui Laut Hitam. Kyiv membalas dengan serangan , sepanjang bulan-bulan berikutnya.

Rusia akhirnya terpaksa memindahkan pasukan lautnya jauh dari bahagian barat Laut Hitam untuk melindungi asetnya apabila Presiden Rusia Vladimir Putin menyusun semula perintahnya.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.