LIHAT: Tentera empat kaki Israel mendedahkan terowong Hamas di Bandar Gaza

(SeaPRwire) –   Dengan bantuan askar Israel, mereka menemui dan menyerbu terowong yang dibina oleh pengganas Hamas di bahagian selatan Bandar Gaza, kata jurucakap Tentera Pertahanan Israel (IDF) pada Jumaat.

Video yang dikeluarkan oleh IDF dalam satu pos X Jumaat menunjukkan unit empat kaki tentera bekerja keras.

Video itu, yang dilengkapi dengan kamera, berjalan sepanjang terowong keganasan itu, yang merangkumi sistem terowong yang rumit.

Terowong itu merangkumi bilik arahan dan komunikasi, simpanan, tempat persembunyian, serta infrastruktur air dan elektrik.

Tentera Israel berkata laluan itu merupakan “struktur berlapis” dalam bandar Palestin.

IDF mengambil salah satu pasukan tempur paling terkini, memasukkan banyak teknologi canggih ke dalam banyak operasinya, tetapi beberapa tugas masih memerlukan pendekatan gaya lama. Inilah di mana unit Oketz membuat tanda.

“Terdapat beberapa jenis yang digunakan oleh unit, beberapa adalah rahsia, kebanyakannya jenis [gembala],” kata seorang pegawai yang dikenali sebagai “Mejar A,” komander sekolah perang anjing pengesan taktikal untuk unit Oketz, kepada Digital.

“Mereka digunakan untuk tiga sebab utama: anjing taktikal yang digunakan untuk mengenal pasti musuh; anjing pengesan bahan letupan (EOD) untuk mencari bahan letupan dan lain-lain; dan anjing cari dan menyelamat yang memainkan peranan penting dalam peperangan ini di Israel dan Gaza,” kata Mejar A.

Peter Aitken dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.