Lihat muka mereka: Mangsa keganasan Hamas Israel termasuk anak perempuan yang menari, pereka perhiasan, dan lain-lain

Lebih daripada 4,000 orang telah terbunuh dalam peperangan berterusan antara Israel dan Hamas selepas kumpulan pengganas itu melancarkan serangan kejam pada 7 Oktober, yang termasuk pembunuhan lebih daripada 1,400 orang Israel di komuniti bersebelahan Gaza. Kematian itu juga termasuk 260 peserta festival muzik yang dibunuh oleh pengganas Hamas pada hari yang sama.

Selain daripada jumlah kematian yang meningkat, sekurang-kurangnya 199 orang lagi, termasuk kanak-kanak, telah ditangkap oleh Hamas dan dibawa ke Gaza, mengikut kerajaan Israel. Kementerian Kesihatan Gaza menyatakan 2,750 orang Palestin telah terbunuh dan 9,700 cedera.

Walaupun identiti semua mereka yang terbunuh dalam keganasan atau diambil tebusan oleh kumpulan pengganas itu tidak diketahui umum, kerajaan Israel telah mengenal pasti beberapa mangsa sebagai: seorang anak perempuan yang pada mulanya memutuskan untuk tidak pergi ke festival muzik Tribe of Nova tetapi menukar fikirannya pada saat-saat akhir, pereka perhiasan Israel yang digambarkan sebagai “jiwa yang paling lembut,” pasangan berusia lanjut berkahwin lebih 50 tahun, askar keturunan ketiga Israel, dan banyak lagi.

Ketika pihak berkuasa mengenal pasti mereka yang mati, hilang atau diambil tebusan oleh Hamas, ahli keluarga yang terselamat telah mula menerangkan siapa mereka, keperibadian dan kehidupan mereka.

Karin Journo, 24, baru-baru ini patah kakinya dan membujuk dirinya untuk tidak pergi bersama kawan-kawannya ke festival muzik Tribe of Nova pada Sabtu, 7 Oktober. Puas hati dengan keputusannya, beliau bahkan menjual tiketnya. Walau bagaimanapun, seminggu sebelum acara itu, beliau menukar fikirannya – satu keputusan yang mengubah hidupnya selamanya.

Pada pagi itu juga, ketika kira-kira 3,500 orang muda Israel telah datang ke lokasi untuk malam penuh gembira muzik elektronik untuk meraikan cuti Yahudi Sukkot, menari dan bernyanyi bersama, puluhan pengganas Hamas telah memecah masuk melalui pagar pemisah Israel yang diperkukuh, melintasi negara dari Gaza dan membuka tembakan ke atas orang ramai.

Pada pukul 8:43 pagi Sabtu itu, pekerja lapangan terbang berusia 24 tahun itu menghantar teks akhir kepada orang tersayangnya.

Menurut bapanya, Doron Journo, teks itu membaca, “Kepada seluruh keluarga, saya mahu katakan saya sangat cintakan kamu, kerana saya tidak akan pulang.”

“Sejak mesej itu, kami tidak mendengar apa-apa. Kami tidak tahu jika dia mati, jika dia di Gaza. Kami tidak tahu apa-apa,” bapa itu memberitahu Agensi Berita Associated Press.

“Anak saya tidak pergi ke peperangan,” katanya. “Dia hanya pergi untuk menari.”

Perhiasan Moran Stela Yanai mencerminkan budaya di seluruh dunia kerana dia memasukkan mutiara halus ke dalam rantai perak dan stainless steel. Walau bagaimanapun, dia tidak mempunyai peluang untuk mengkaji semula seni beliau selepas pergi ke pesta gurun pada hari Sabtu dan antara beratus-ratus orang yang masih hilang selepas pengganas Hamas menyerang.

Beberapa hari sebelum festival muzik, Yanai memuat naik video di Instagram dalam perjalanan ke pesta rave, dan dia tidak dilihat sejak itu, kata keluarganya.

Adik ipar Yanai, Dan Mor, berkata pada Khamis dalam temu bual telefon dengan Agensi Berita Associated Press bahawa dia sukar menjelaskan beliau dalam masa lampau, tetapi itulah realiti keluarga hadapi selepas ahli-ahli mengenal pasti beliau dalam video TikTok dibawa pergi oleh pengganas Hamas.

“Moran adalah jiwa yang paling lembut,” kenang Mor, isterinya, Lea, adalah adik Yanai. “Dia boleh menjadi agak mengganggu kerana betapa baik hati dan peka beliau terhadap haiwan. Anda tidak boleh makan daging di sebelahnya kerana betapa peka beliau terhadap haiwan yang tercedera.”

Beliau menambah, “Adik ipar cantik saya, bibik kepada anak-anak saya. Dia mempunyai hati yang besar, dia mempunyai hati yang besar, dan saya berharap hati itu masih berdegup.”

Adina Moshe, 72, dan suaminya selama lebih 50 tahun, David, bersembunyi bersama-sama di perlindungan bom di kibbutz berhampiran sempadan Israel-Gaza apabila Hamas melancarkan roket ke atas komuniti awam pada 7 Oktober.

Pengganas itu kemudian menyerang komuniti bersekeliling, menyerang awam secara membabi buta, termasuk keluarga Moshe di kibbutz Nir Oz.

Cicit Adina, Anat Moshe, 25, berkata dalam temu bual telefon Khamis bahawa keluarganya melihat video Adina Moshe berbaju merah dibawa pergi pada motosikal oleh pengganas Hamas dari rumahnya.

Anat berkata neneknya menjalani pembedahan jantung setahun lalu dan tidak didengari sejak insurgensi Hamas. Pengganas itu juga membunuh datuknya, katanya.

“Mereka begitu cinta, anda tidak tahu betapa cintanya mereka,” katanya. Adina “akan membuat makanan kegemarannya, makanan Iraq. Meja Shabbat kami sentiasa penuh,” kata cicit itu.

Cinta dan keluarga Adina dan David bermula di Nir Oz, selepas kedua-dua pertama kali bertemu di kolam komuniti.

Roni Eshel, askar Wanita Pertahanan Israel berusia 19 tahun, memberi jaminan kepada ibunya bahawa dia sibuk tetapi dalam keadaan baik dalam mesej teks kira-kira tiga jam selepas serangan Hamas bermula pada hari Sabtu lepas.

“Saya sangat cintakan kamu,” kata Eschel kepada ibunya, Sharon, beberapa jam selepas pengganas Hamas melancarkan serangan paling membunuh dalam sejarah 75 tahun Israel.

Lebih seminggu kemudian, ibu bapa beliau masih belum mendengar daripada beliau.

Bapanya, Eyal Eshel, berkata menunggu sebarang maklumat terkini mengenai anaknya “neraka.”

“Saya tidak tahu apa yang harus saya lakukan. Saya tidak tahu apa yang harus saya fikirkan, sebenarnya. Di mana dia? Apa yang dia makan? Jika sejuk untuknya? Jika panas? Saya tidak tahu apa-apa,” kata Eyal Eshel kepada Agensi Berita Associated Press.

Roni Eshel bekerja dalam unit komunikasi di pangkalan berhampiran Nahal Oz dan hanya kembali bekerja pada hari Rabu sebelum serangan.

Eyal berkata anaknya bangga menjadi generasi ketiga keluarganya untuk menyertai tentera Israel. Bapanya, pak cik dan datuknya juga berkhidmat.

“Dia sangat gembira berkhidmat untuk negara,” kata bapanya.

Dia baru tiga bulan dalam tahun kedua perkhidmatan wajib tentera.

Jumlah kematian dan bilangan orang hilang yang dilaporkan oleh kerajaan Israel terus meningkat lebih seminggu selepas serangan pengganas. Kedua-dua angka dijangka akan terus meningkat ketika Tentera Pertahanan Israel menyediakan serangan darat ke Gaza.