Libya bahagikan bandar dilanda banjir kepada bahagian untuk cegah penyebaran penyakit yang berpotensi

Perdana menteri pentadbiran timur Libya berkata Selasa bahawa pihak berkuasa telah membahagikan bandar Derna yang dilanda banjir kepada empat bahagian untuk mewujudkan penimbal jika berlaku wabak penyakit, sehari selepas beribu-ribu penunjuk perasaan marah menuntut pembinaan semula bandar itu dengan segera.

Minggu lepas, dua empangan runtuh semasa ribut Mediterranean Daniel, menghantar dinding air menerjang melalui Derna. Pegawai kerajaan dan agensi bantuan telah memberikan jumlah kematian antara lebih kurang 4,000 hingga 11,000.

“Sekarang kawasan yang terjejas sama sekali terpencil, angkatan tentera dan kerajaan telah mula mewujudkan penimbal kerana takut penyebaran penyakit atau wabak,” kata Perdana Menteri Ossama Hamad dalam temu bual telefon dengan stesen TV Al-Arabiya milik Arab Saudi. Tiada butiran lanjut diberikan.

Menurut media tempatan, internet di timur negara terputus pada Selasa pagi.

Pada hari Isnin, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memberi amaran bahawa wabak penyakit boleh mewujudkan “krisis memusnahkan kedua.”

Penunjuk perasaan Libya berkumpul di pusat Derna pada hari Isnin dalam demonstrasi massa pertama sejak banjir itu. Di luar masjid al-Shabana di bandar itu, beribu-ribu menuntut siasatan segera ke atas bencana itu, pembinaan semula bandar itu dengan segera dan tuntutan-tuntutan lain.

Pada malam Isnin, bekas datuk bandar bandar itu, Abdel-Moneim al-Gaithi, berkata rumahnya dibakar oleh penunjuk perasaan. Pendakwa raya awam membuka siasatan pada hari Sabtu ke atas runtuhan dua empangan itu, yang dibina pada tahun 1970-an, serta peruntukan dana penyelenggaraan bagi empangan-empangan itu. Pada hari yang sama al-Gaithi digantung menunggu siasatan.

Ramai penduduk bandar itu menganggap ahli politik sebagai arkitek krisis ini. Negara ini telah dibahagi antara pentadbiran saingan sejak 2014. Kedua-duanya disokong oleh penaung antarabangsa dan militia bersenjata yang pengaruhnya di negara ini telah meningkat sejak kebangkitan Musim Bunga Arab yang disokong NATO menggulingkan pemerintah autokratik Moammar Gadhafi pada 2011.

TIMUR LIBYA TAKUT 2,000 TERBUNUH AKIBAT BANJIR TERUK

Kedua-dua pihak berkuasa telah mengerahkan pasukan kemanusiaan ke bandar itu tetapi bergelut untuk bertindak balas terhadap bencana besar ini. Operasi pemulihan, dengan bantuan pasukan antarabangsa, tidak teratur dengan baik, dan penduduk berkata agihan bantuan tidak sekata.

Bilangan kematian dan statistik yang bercanggah telah dikeluarkan oleh pelbagai badan rasmi.

Bashir Omar, jurucakap Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah, berkata Selasa pasukan cari dan selamat masih mengeluarkan mayat dari bawah runtuhan bangunan hancur dan dari laut. Beliau memberitahu Associated Press bahawa bilangan kematian adalah “dalam ribuan,” tetapi tidak memberikan jumlah sebenar mayat yang dikeluarkan, dengan menerangkan bahawa terdapat banyak kumpulan yang terlibat dalam mengumpulkannya.

Bulan Merah Libya telah berkata minggu lepas sekurang-kurangnya 11,300 orang terbunuh dan 10,000 lagi hilang. Selepas melaporkan jumlah kematian yang sama sebelum ini, Pejabat Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan PBB kini memetik angka jauh lebih rendah, kira-kira 4,000 orang terbunuh dan 9,000 hilang.