Letupan membunuh 6 pemisah yang disokong UAE di Yaman; al-Qaeda disalahkan

(SeaPRwire) –   Sebuah peranti letupan meletup dan membunuh enam tentera setia kepada kumpulan pengasingan yang disokong oleh United Arab Emirates pada Isnin di selatan Yemen, kata jurucakap tentera, serangan terbaru yang disalahkan ke atas di negara Arab yang termiskin itu.

Letupan itu mengenai kenderaan tentera ketika ia lalu di kawasan berbukit-bukit di kawasan Modiyah, daerah Abyan selatan, kata Mohamed al-Naqib, jurucakap Angkatan Bersenjata Selatan, sayap tentera Majlis Peralihan Selatan yang berasingan.

Sebelas lagi tentera cedera, tambahnya.

Majlis Peralihan Selatan yang disokong UAE menguasai banyak bahagian selatan Yemen. Ia berselisih dengan kerajaan yang dikenali antarabangsa, walaupun mereka adalah sekutu dalam perang bertahun-tahun Yemen menentang yang menguasai utara dan ibu negara Sanaa.

Al-Naqib menyalahkan al-Qaida di Semenanjung Arab, atau AQAP, atas serangan itu.

AQAP dianggap sebagai salah satu cabang pertubuhan pengganas yang lebih berbahaya masih beroperasi lebih daripada satu dekad selepas pembunuhan pengasas Osama bin Laden.

Ia aktif di beberapa kawasan di Yemen, memanfaatkan perang saudara negara di hujung selatan Semenanjung Arab.

Perang saudara yang merosakkan Yemen bermula pada 2014 apabila Houthis merampas ibu negara Sanaa dan kebanyakan utara Yemen dan memaksa kerajaan yang dikenali antarabangsa ke dalam buangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.