Letupan depot bahan api membunuh 11, mencederakan lebih daripada 80 di ibu negara Guinea

(SeaPRwire) –   Ledakan dan kebakaran di depot bahan api utama Guinea di ibu negara Conakry menyebabkan sekurangnya 11 orang maut dan lebih 80 orang cedera parah, berdasarkan maklumat pihak berkuasa pada Isnin, ketika negara itu menanti bantuan dari negara lain dan jumlah korban dijangka meningkat.

Letupan besar meletuskan api di depot Syarikat Petroleum Guinea selepas tengah malam Ahad, menurut presiden Guinea. Ia menyebabkan kerosakan besar di pusat kawasan pentadbiran Kaloum, rumah kepada kebanyakan pejabat kerajaan.

Sekurangnya 88 orang mengalami kecederaan serius, kata Leftenan Kolonel Jean Traoré, pengarah teknikal Perkhidmatan Perlindungan Awam Guinea. “Penilaian ini hanyalah sementara,” katanya kepada pemberita.

Masih belum jelas apa yang menyebabkan letupan di depot itu yang membekalkan kebanyakan bahan api di Guinea. Depot itu sedang dipindahkan ke tapak jauh dalam usaha mengelak kejadian sedemikian.

Kini timbul kebimbangan gangguan bekalan besar kerana negara itu bergantung kepada produk petroleum yang diimport.

Seorang pekerja di depot itu dikutip oleh laman berita Guinee Matin berpangkalan di Conakry mengatakan letupan berlaku ketika kapal sedang menurunkan muatan. “Saya kehilangan beberapa kawan saya dalam kebakaran ini. Sesetengah seperti saya adalah pengawal, yang lain pakar teknikal. … Semua pejabat musnah serta semua peralatan,” kata pekerja bernama Ahmed Condé.

Menteri Keselamatan Bachir Diallo berkata di televisyen negara bahawa api telah dikawal dan beberapa negara termasuk Senegal dan Mali menghantar pasukan perubatan dan keselamatan.

Kebakaran merosakkan beberapa pejabat dan bangunan. Ramai penduduk melarikan diri daripada rumah mereka kerana asap tebal merebak.

“Saya sedang tidur apabila saya dengar siulan, kemudian letupan memekakkan telinga,” kata penduduk Mounatou Baldé.

Pihak berkuasa menutup sekolah dan tempat awam di ibu negara. Akses ke kawasan itu ditutup kecuali perkhidmatan penting. Presiden meminta orang ramai tinggal di rumah.

Kolonel Mamadi Doumbouya, yang disumpah sebagai presiden sementara berikutan rampasan kuasa pada 2021, berkata negara mengambil sepenuhnya tanggungjawab terhadap mereka yang cedera.

“Saya menyeru rakyat Guinea menunjukkan solidariti dan doa untuk negara dalam masa ujian sukar ini,” tambah Doumbouya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.