Letupan dan kebakaran di kilang minyak haram di Nigeria meragut 15 nyawa, termasuk wanita mengandung

Letupan dan kebakaran di tapak kilang minyak haram di Nigeria meragut 15 nyawa, termasuk wanita mengandung

Letupan dan kebakaran di tapak pemulihan minyak haram di wilayah Delta Niger Nigeria telah mengorbankan sekurang-kurangnya 15 orang, termasuk seorang wanita mengandung, penduduk tempatan dan kumpulan hak alam sekitar tempatan melaporkan Selasa.

Letupan itu berlaku Isnin di daerah Emohua negeri Sungai selatan, di mana kilang minyak haram adalah perkara biasa. Penduduk berkata bilangan kematian berkemungkinan meningkat kerana banyak mayat hangus terbakar sepenuhnya dan berpuluh-puluh orang cedera.

Polis mengesahkan insiden itu tetapi tidak memberikan butiran apa yang berlaku. Penduduk tempatan berkata kebanyakan mangsa bekerja di kilang haram di kampung Rumucholu.

Pekerja di tapak itu sedang memproses minyak yang diambil dari paip yang dicuri, menurut Chima Avadi, seorang aktivis tempatan. “Apabila mereka menyedut dari titik di mana mereka merosakkan paip, mereka akan membawa ke tempat mereka memasak. Itulah bagaimana api sampai di sana,” kata Avadi.

Berpuluh-puluh orang sedang dirawat di hospital, katanya. Seorang wanita mengandung adalah antara 15 mangsa yang disahkan meninggal dunia, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Pusat Pembelaan Belia dan Alam Sekitar, sebuah kumpulan hak alam sekitar tempatan.

Letupan di kilang yang dijalankan secara tempatan adalah perkara biasa di wilayah Delta Niger yang kaya dengan minyak tetapi miskin, di mana kebanyakan kemudahan minyak negara menjadi sasaran pencurian minyak kronik.

Pengendali yang meragukan sering mengelakkan pengawal selia dengan menubuhkan kilang di kawasan terpencil. Pekerja di kemudahan sedemikian jarang mematuhi piawaian keselamatan, lalu menyebabkan kebakaran kerap berlaku, termasuk satu di negeri Imo tahun lalu yang meragut nyawa lebih 100 orang.

“Wang yang mereka peroleh dalam satu atau dua hari adalah lebih daripada apa yang boleh diperoleh pegawai awam setahun,” kata pengarah eksekutif Pusat Pembelaan Belia dan Alam Sekitar, Fyneface Dumnamene.

Kumpulannya menyokong reformasi alam sekitar dan pengakhiran aktiviti haram. Tetapi di tengah-tengah kesukaran ekonomi yang semakin meningkat di Nigeria, “orang mencari peluang untuk menyara kehidupan,” kata Dumnamene.

Nigeria kehilangan sekurang-kurangnya AS$3 bilion nilai minyak mentah akibat kecurian antara Januari 2021 dan Februari 2022, menurut Suruhanjaya Pengawalseliaan Minyak Hulu Nigeria tahun lalu.

Sebagai salah satu pengeluar minyak terkemuka Afrika, Nigeria mendapat kebanyakan kekayaannya dari wilayah Delta Niger. Walau bagaimanapun, penduduk berkata komuniti mereka kekurangan kemudahan asas dan mereka berasa ditinggalkan kerajaan.