Lembaga Keselamatan Austria menangkap remaja berusia 16 tahun atas tuduhan merancang serangan ke atas sebuah kesynagogan

(SeaPRwire) –   Seorang remaja lelaki berusia 16 tahun telah ditahan atas tuduhan merancang untuk menyerang sebuah kesynagogan di Vienna, Austria, kata pegawai keselamatan tertinggi negara itu pada hari Isnin.

Remaja lelaki itu, yang ditahan pada hari Khamis, telah mengumumkan dalam perbualan dalam talian bahawa beliau bercadang untuk memperoleh senjata untuk menyerang sebuah kesynagogan tidak dikenal pasti di Vienna, berkata. Beliau telah memperoleh cara kewangan untuk serangan itu, lapor agensi berita Austria APA.

Pihak berkuasa tidak mengenal pasti suspek itu. Mereka berkata beliau tinggal .

Rumahnya diserbu dan beberapa pembawa data elektronik telah dirampas, lapor APA.

Pihak berkuasa juga mendapati imej dan bahan video dengan arahan bagaimana membuat bom, senjata dan peluru, kata APA.

Pihak berkuasa Austria telah meningkatkan keselamatan untuk kesynagogan dan institusi Yahudi dan Israel yang lain berikutan peningkatan selepas perang Israel-Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.