Lelaki UK yang membunuh 2 pelajar kolej, penjaga sekolah dihukum ke hospital keselamatan tinggi

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki berusia 32 tahun yang menghidap skizofrenia paranoid telah membunuh dua pelajar kolej dan seorang penjaga sekolah hanya beberapa bulan sebelum bersara di bandar Nottingham, di tengah-tengah England, diperintahkan Khamis bahawa beliau akan “mungkin sekali” menghabiskan baki hidupnya di kemudahan hospital berkeselamatan tinggi.

Pemberian hukuman ke atas Valdo Calocane mengikuti tiga hari perbicaraan di mana ahli keluarga mangsa, termasuk mereka tiga orang yang beliau cuba langgar dengan sengaja menggunakan van yang dicuri daripada salah seorang mangsa sejurus selepas serangannya, mengutuk beliau sebagai “jahat”.

Keluarga yang ditinggalkan mengkritik keputusan, perkhidmatan tempatan dan seluruh proses undang-undang, dengan mengatakan bahawa Calocane sepatutnya didakwa atas pembunuhan, dan bukannya atas pembunuhan yang tidak sengaja disebabkan oleh tanggungjawab yang dikurangkan akibat penyakit mentalnya.

Doktor telah mendakwa bahawa Calacone merasakan dirinya dikawal oleh pengaruh luar dan bahawa keluarganya berada dalam bahaya jika beliau tidak mematuhi suara-suara di kepalanya. Akibatnya, pendakwaan menyimpulkan “selepas analisis yang sangat teliti terhadap keterangan” bahawa beliau boleh mengemukakan pembelaan atas pembunuhan yang tidak sengaja.

Dalam pemberian hukumannya, Hakim Mark Turner berkata Calocane, yang telah berada dalam radar pihak berkuasa selama bertahun-tahun dan dicari polis ketika serangan itu, telah “dengan sengaja dan kejam” menikam pelajar Barnaby Webber dan Grace O’Malley-Kumar, kedua-duanya berusia 19 tahun, dan penjaga sekolah Ian Coates, berusia 65 tahun, pada waktu awal 13 Jun tahun lalu.

Memuaskan hati bahawa Calocane menghidap skizofrenia paranoid, hakim berkata pembunuh itu akan “sangat mungkin” menghabiskan baki hidupnya ditahan di Hospital Ashworth berkeselamatan tinggi di Liverpool, di mana beliau berada sejak November, dan bukannya penjara.

“Jenayah menjijikkan anda telah mengejutkan negara dan merosakkan kehidupan mangsa-mangsa yang terselamat dan keluarga mereka semua,” beliau menambah.

Calocane berulang kali menikam Webber dan O’Malley-Kumar ketika mereka berjalan pulang sekitar subuh selepas merayakan penghujung peperiksaan di Universiti Nottingham, di mana kedua-duanya telah cemerlang, terutamanya di padang.

Tidak lama kemudian, Calocane bertembung dengan penjaga sekolah Coates, yang tinggal lima bulan sebelum bersara, dan menikamnya serta mencuri van beliau. Beliau kemudian melanggar tiga orang di jalan raya sebelum diberhentikan oleh polis dan ditembak dengan Taser.

Pendakwaan memutuskan untuk tidak menuntut perbicaraan atas tuduhan pembunuhan selepas menerima akuan bersalah Calocane atas pembunuhan yang tidak sengaja berdasarkan tanggungjawab yang dikurangkan. Doktor mengatakan beliau menderita skizofrenia paranoid dan berada dalam keadaan psikosis.

Calocane, yang dahulunya merupakan pelajar di universiti itu, mengaku terhadap tiga tuduhan cuba membunuh berkaitan dengan pejalan kaki yang beliau langgar secara sengaja menggunakan van yang dicurinya daripada Coates.

Ketika serangannya, Calocane dicari berdasarkan waran atas kegagalannya hadir di mahkamah atas tuduhan menyerang seorang pegawai sembilan bulan sebelumnya, salah satu daripada beberapa kejadian di mana polis telah membawanya ke hospital mental.

Di depan pintu mahkamah dikelilingi kawan-kawan mangsa, ibu Barnaby, Emma Webber, berkata polis mempunyai “darah di tangan” mereka dan terdapat “peluang yang sangat baik anak lelaki kami yang cantik akan masih hidup hari ini” jika mereka telah melakukan kerja mereka “dengan betul.”

Beliau juga mengkritik pendakwaan, dengan mengatakan keluarga telah dipaksa pada bulan November lalu untuk menerima keputusan mereka untuk tidak menuntut Calocone atas pembunuhan.

“Pada tiada masa semasa lima setengah bulan sebelumnya kami diberi sebarang petanda bahawa ini boleh berakhir dengan apa-apa selain pembunuhan,” katanya. “Kami mempercayai sistem kami, bodohnya ternyata.”

Beliau berkata keluarga yang ditinggalkan tidak mempertikai fakta bahawa Calocane telah “sakit mental” selama bertahun-tahun tetapi bahawa “perancangan terperinci, pengumpulan senjata maut, bersembunyi dalam kegelapan dan kekejaman serangan adalah individu yang tahu betul apa yang dilakukannya. Beliau sepenuhnya mengetahui bahawa ia salah tetapi beliau melakukannya juga.”

Anak lelaki Ian Coates, James Coates, juga mengkritik keputusan itu serta bagaimana Calocane dapat memasukkan akuan pembunuhan yang tidak sengaja.

“Lelaki ini telah mempersendakan sistem dan beliau telah meloloskan diri daripada pembunuhan,” katanya di luar mahkamah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.