Lelaki Norway jumpa kalung emas 1,500 tahun dengan pengesan logam

Pada mulanya, lelaki Norway itu menyangka pengesan logamnya bertindak balas terhadap wang coklat yang ditanam dalam tanah. Rupa-rupanya ia adalah sembilan liontin, tiga cincin dan 10 mutiara emas yang mungkin dipakai sebagai perhiasan mewah 1,500 tahun yang lalu.

Penemuan jarang dibuat musim panas ini oleh Erlend Bore berusia 51 tahun di pulau selatan Rennesoey, berdekatan bandar Stavanger. Bore telah membeli pengesan logam pertamanya awal tahun ini untuk mempunyai hobi selepas doktornya mengarahkannya keluar dan bukannya duduk di atas sofa.

Ole Madsen, pengarah di Muzium Arkeologi di University of Stavanger, berkata bahawa menemui “begitu banyak emas pada masa yang sama adalah sangat luar biasa.”

VANDALS BUSTED OPEN GREAT WALL TO MAKE ‘SHORTCUT,’ CREATING ‘IRREVERSIBLE DAMAGE’

Pada bulan Ogos, Bore mula berjalan di sekitar pulau bergunung-ganang itu dengan pengesan logamnya. Kenyataan yang dikeluarkan oleh universiti berkata dia mula-mula menemui beberapa skrap, tetapi kemudian menemui sesuatu yang “sama sekali tidak nyata” — harta karun yang menimbang sedikit lebih daripada 3.5 oz.

Di bawah undang-undang Norway, objek sebelum 1537, dan duit syiling lebih tua daripada 1650, dianggap harta kerajaan dan mesti diserahkan.

Profesor madya Håkon Reiersen dengan muzium yang sama berkata liontin emas rata — medal emas nipis, satu sisi dipanggil bracteates — bertarikh sekitar 500 M, juga dikenali sebagai Zaman Migrasi di Norway, yang berlangsung antara 400 dan kira-kira 550, apabila terdapat penghijrahan meluas di Eropah.

Liontin dan mutiara emas merupakan sebahagian daripada “rantai leher yang sangat mewah” yang telah dibuat oleh penjewel yang mahir dan dipakai oleh masyarakat paling berkuasa, kata Reiersen. Dia menambah bahawa “di Norway, tiada penemuan serupa telah dibuat sejak abad ke-19, dan ia juga merupakan penemuan yang sangat luar biasa dalam konteks Scandinavia.”

VANDALS BUSTED OPEN GREAT WALL TO MAKE ‘SHORTCUT,’ CREATING ‘IRREVERSIBLE DAMAGE’

Seorang pakar mengenai liontin sedemikian, profesor Sigmund Oehrl dengan muzium yang sama, berkata bahawa kira-kira 1,000 bracteates emas telah dijumpai setakat ini di Norway, Sweden dan Denmark.

Beliau berkata simbol pada liontin biasanya menunjukkan dewa Norse Odin menyembuhkan kuda sakit anaknya. Pada Rennesoey, lidah kuda terjulur pada liontin emas, dan “postur tersungkur dan kaki terpilin menunjukkan bahawa ia cedera,” kata Oehrl.

“Simbol kuda mewakili penyakit dan kesusahan, tetapi pada masa yang sama harapan untuk penyembuhan dan kehidupan baru,” tambahnya.

Rancangan adalah untuk mempamerkan penemuan itu di Muzium Arkeologi di Stavanger, kira-kira 200 batu di barat daya Oslo.