Lelaki menuduh penerbit kumpulan lelaki Jepun melakukan penderaan seksual mahu syarikat meminta maaf, pampasan

Sekumpulan lelaki yang mendakwa mereka menjadi mangsa seksual seorang penerbit kumpulan boy band Jepun telah menyatakan harapan syarikat itu akan memberi pampasan kewangan dan memperkenalkan langkah-langkah untuk mencegah berulangan.

Mereka berkata penerbit Johnny Kitagawa merompak secara seksual para penari dan penyanyi muda selama berdekad-dekad, menyuruh mereka tinggal di rumah mewahnya, memberi mereka wang tunai dan memanfaatkan janji ketenaran yang berpotensi. Syarikat itu, Johnny & Associates, adalah satu kuasa yang berpengaruh dalam industri hiburan Jepun.

Para lelaki itu berkata dalam satu sidang media Isnin bahawa mereka telah diabaikan selama berdekad-dekad oleh syarikat itu, masyarakat Jepun dan media arus perdana.

Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Julie Keiko Fujishima mengeluarkan kenyataan ringkas di YouTube pada bulan Mei mengenai tuduhan itu tetapi tidak muncul di hadapan wartawan. Syarikat itu telah menetapkan sidang media pada hari Khamis.

“Kami mahu Julie meminta maaf, sebagai ketua eksekutif dan pemilik syarikat,” kata Shimon Ishimaru, salah seorang daripada sembilan lelaki yang telah membentuk kumpulan menuntut permintaan maaf dan pampasan daripada syarikat itu. “Untuk sebuah syarikat di belakang jenayah sebesar ini untuk tidak melakukan apa-apa adalah tidak dapat dibayangkan.”

Johnny’s, seperti yang dikenali syarikat itu, dikendalikan keluarga dan tidak disenaraikan secara awam. Kitagawa, bapa saudara Fujishima, meninggal dunia pada tahun 2019 dan tidak pernah didakwa.

Pasukan penyiasatan khas yang ditubuhkan oleh syarikat berpangkalan di Tokyo baru-baru ini bercakap dengan 23 orang yang menuduh, tetapi telah berkata jumlah itu mungkin membengkak sehingga sekurang-kurangnya beberapa ratus orang. Pasukan itu juga mengesyorkan Fujishima meletak jawatan.

Junya Hiramoto, ahli lain kumpulan Ishimaru, berkata mereka berharap dapat menjadi contoh kepada orang lain yang telah menderita.

“Luka kami tidak pernah pudar,” kata Hiramoto. “Anda fikir kami masih tidak sakit? Anda fikir kami boleh lupa? Anda tahu bagaimana perasaan kami apabila tampil seperti ini, penuh dengan malu?”

HAKIM ISYTIHAR SALAH TAFSIR DALAM KES PENDIRI BACKPAGE.COM DITUBUH DENGAN MEMUDAHKAN PELACURAN

Sepanjang tahun, tuduhan yang berterusan terhadap Kitagawa secara umumnya ditolak sebagai khabar angin jahat. Media arus perdana tetap senyap.

Kumpulan Kerja PBB mengenai Perniagaan dan Hak Asasi Manusia telah mendesak kerajaan Jepun untuk bertindak memastikan Johnny’s memberikan permintaan maaf dan pampasan dan pengawasan kerajaan terhadap perniagaan dipertingkatkan.

Hanya selepas siaran dokumentari BBC mengenai Kitagawa disiarkan tahun ini skandal itu sekali lagi menjadi topik penelitian.

Pemberi maklumat lain, Kauan Okamoto, bercakap di Kelab Koresponden Asing pada bulan April, dengan mengatakan dia lebih mempercayai media asing daripada media Jepun. Okamoto, seperti ramai lain yang tampil ke hadapan, adalah sebahagian daripada kumpulan sokongan budak lelaki yang dipanggil Johnny’s Jr.

The Associated Press biasanya tidak mengenal pasti orang yang mendakwa mereka menjadi mangsa serangan seksual, tetapi para pendakwa baru-baru ini Kitagawa memutuskan untuk dinamakan secara terbuka dalam laporan berita.