Lelaki kekasih penari balet ditahan di Rusia berkata ia ‘membuat saya berharap Amerika memperjuangkan dia’

(SeaPRwire) –   Teman lelaki balerina berusia 32 tahun yang berwarganegara AS-Rusia yang ditahan di Rusia mengatakan bahwa “ia memberi harapan bahwa Amerika berjuang untuknya”.

Chris Van Heerden mengatakan bahawa dia membeli tiket pesawat untuk warganegara California bernama Ksenia Karelina untuk pulang ke Rusia awal tahun ini sebagai hadiah ulang tahun “kerana dia mahu melihat keluarganya.” Walau bagaimanapun, laporan muncul pada Selasa bahawa Karelina ditahan oleh pihak berkuasa Rusia atas tuduhan pengkhianatan kerana didakwa menyumbang dana sebanyak $51 kepada Ukraine untuk usaha perang.

“Saya rasa semakin saya bercakap dengan media sekarang dan cerita itu menjadi besar, semakin perhatian akan diberikan dan semakin perhatian yang diberikan kepada ini akan mendesak Jabatan Luar Negeri AS atau apa-apa yang perlu didorong untuk membantu mendapatkan Ksenia kembali,” kata Van Heerden dalam temubual dengan Fox11. “Dia adalah warganegara Amerika, dan seperti yang saya katakan, dia sangat bangga menjadi warga Rusia, tetapi dia juga sangat bangga menjadi warganegara Amerika.”

Van Heerden, yang menggambarkan teman wanitanya sebagai “penuh cahaya”, “sangat baik” dan “gembira”, juga mengatakan bahawa “ia memberi harapan bahawa Amerika berjuang untuknya.”

Dia menambah bahawa dia menerima surat daripada Karelina pada hari Rabu menunjukkan bahawa dia berada dalam “penahanan pra-perbicaraan” bersama dua wanita lain dan mengatakan bahawa dia berasa “selamat”.

Van Heerden mendedahkan bahawa Karelina pada mulanya ditahan oleh pihak berkuasa Rusia apabila memasuki negara pada awal Januari sebelum dibebaskan.

“Dia bersama keluarganya. Dia di rumah. Kami berbual setiap hari” melalui telefon ibunya, katanya. “Dan semakin hari berlalu, dia benar-benar kelihatan gembira. Dan anda boleh jelas melihat bahawa dia tidak memahami sepenuhnya apa yang menanti. Dan saya tidak, kerana tidak ada komunikasi yang benar-benar mengenai itu. Jadi saya tidak memahaminya.

“Dan kemudian, dua hari sebelum dia kembali kepada kami, dia sepatutnya naik penerbangan. Dan saya berkata… Berhati-hatilah. Seperti, adakah anda akan naik pesawat dalam masa dua hari? Dia berkata ya. Saya akan naik pesawat,” katanya terus. “Semuanya kelihatan baik. Dan dia kelihatan gembira. Bersemangat untuk kembali ke Amerika. Dia berkata mungkin saya akan melihat anda segera, pastikan anda di lapangan terbang dan memberikan masa saya untuk berada di lapangan terbang dan itu sahaja. Itulah yang terjadi.”

Van Heerden memberitahu Fox11, “Saya percaya mereka menyimpan telefonnya.”

“Setahu saya, saya rasa, mungkin mereka mendapati sesuatu dalam telefon. Saya tidak tahu, dan saya membaca media dan saya lihat, oke, mereka mendapati dia membuat sumbangan dan itulah saya rasa, adakah itu sahaja? Saya tidak tahu,” katanya juga.

Van Heerden menggambarkan dirinya berasa “tak berdaya” kerana Karelina masih ditahan.

“Saya tidak mahu sesiapa melupakan tentang dia,” katanya. “Dan saya mahu orang mengenali gadis yang saya jatuh cinta. Anda tidak boleh lupakan tentang dia.”

Eleonora Srebroski, bekas ibu mertua Karelina, memberitahu Fox11 dalam temubual bahawa “Saya tahu bahawa kita perlu mencipta beberapa kegaduhan, kita perlu mendapatkan perhatian kepada isu ini, dan kita perlu mendapatkannya keluar dari penjara.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.