Lelaki Kanada yang didakwa sengaja merempuh dan membunuh keluarga Muslim bersalah tidak bersalah

Seorang lelaki Kanada yang dituduh dengan sengaja merempuh dan membunuh empat ahli keluarga Muslim di London, Ontario mengaku tidak bersalah pada hari Selasa, ketika pemilihan juri untuk perbicaraannya bermula.

Nathaniel Veltman dituduh dengan sengaja melanggar ahli-ahli keluarga Afzaal dengan traknya ketika mereka keluar berjalan-jalan pada petang 6 Jun 2021. Dia telah didakwa dengan empat tuduhan pembunuhan pertama dan satu tuduhan cubaan membunuh.

Berdiri di sebelah tertuduh ketika pendaftar mahkamah membaca tuduhan, peguam pembela Christopher Hicks memasukkan pengakuan tidak bersalah bagi pihak Veltman.

Veltman, yang memakai baju lengan panjang putih dan seluar hitam di mahkamah, duduk dengan tenang di antara peguam pembelanya Hicks dan Peter Ketcheson semasa proses pemilihan juri.

Pemilihan juri akan diteruskan pada hari Rabu untuk perbicaraan yang dijangka berlangsung selama 12 minggu.

Hakim Mahkamah Agung Renee Pomerance memutuskan tahun lalu bahawa perubahan tempat perbicaraan adalah wajar dalam kes ini, memindahkan perbicaraan dari London ke Windsor, Ontario.

Alasan keputusan itu, serta bukti dan hujah yang dibentangkan di mahkamah, tidak boleh diungkapkan disebabkan larangan penerbitan.

Salman Afzaal, 46, isterinya Madiha Salman, 44 tahun, anak perempuan mereka Yumnah, 15 tahun, dan neneknya, Talat Afzaal, 74 tahun, terbunuh dalam serangan itu. Anak lelaki pasangan itu yang berusia 9 tahun juga cedera parah tetapi terselamat.

Pomerance berkata pihak pendakwaan mendakwa bahawa Veltman, yang berusia 20 tahun ketika ditangkap, didorong oleh pandangan sayap kanan ekstrem yang dikaitkan dengan supremasi kulit putih ketika dia sengaja memandu traknya melanggar tepi jalan untuk melanggar ahli keluarga Muslim itu.

Tiada tuduhan telah dibuktikan di mahkamah.

Serangan terhadap keluarga Afzaal menghantar gelombang kejutan, dukacita dan ketakutan di seluruh Kanada dan mencetuskan seruan berterusan untuk langkah-langkah memerangi Islamofobia di negara ini.

Bandaraya London mendedikasikan sebuah taman untuk keluarga Afzaal.