Lelaki Kanada didapati bersalah, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana serangan trak yang membunuh keluarga Muslim

(SeaPRwire) –   didapati bersalah menggunakan traknya untuk membunuh empat ahli keluarga Muslim pada Khamis dan dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana tindakan “pengakuan nasionalis putih” itu dianggap sebagai keganasan.

Nathaniel Veltman juga dijatuhi hukuman penjara seumur hidup yang serentak untuk cubaan membunuh kanak-kanak lelaki yang terselamat daripada serangan 2021.

Veltman, 23, didapati bersalah pada November atas empat tuduhan pembunuhan pertama darjat dan satu tuduhan cubaan pembunuhan untuk mengenai keluarga Afzaal dengan traknya ketika mereka keluar berjalan-jalan.

Pendakwa mendakwa Veltman sengaja mengenai keluarga Afzaal dengan traknya ketika mereka keluar berjalan-jalan pada 6 Jun 2021, untuk memaksa mereka meninggalkan Kanada. Pertahanan cuba menunjukkan beliau tidak bertanggungjawab secara jenayah dengan mengatakan beliau mengalami masalah kesihatan mental.

Hakim Renee Pomerance, yang mengetuai perbicaraan, membacakan keputusan hukuman kepada mahkamah London, Ontario yang penuh pada Khamis. Orang dewasa didapati bersalah atas pembunuhan pertama darjat di Kanada menghadapi hukuman penjara seumur hidup tanpa peluang bebas bersyarat selama 25 tahun.

“Kekejaman jenayah itu, sifat rawaknya, kebencian yang memotivasikannya dan akibatnya … memanggil pengenaan hukuman paling ketat menurut undang-undang Kanada,” kata hakim itu.

Kes ini merupakan kali pertama undang-undang keganasan Kanada dibawa hadapan juri dalam perbicaraan pembunuhan pertama darjat.

Dalam membacakan keputusan hukuman, Pomerance memutuskan tindakan Veltman merupakan keganasan.

“Penjenayah itu tidak mengenali mangsa. Dia tidak pernah bertemu mereka. Dia membunuh mereka kerana mereka Muslim,” katanya.

“Adalah kesimpulan yang tidak dapat dielakkan bahawa penjenayah melakukan tindakan pengganas. Seseorang boleh terus menganggap ini sebagai contoh teks buku panduan niat dan tujuan pengganas.”

Ahli keluarga Afzaal dilihat menangis dan mengangguk ketika Pomerance membacakan kesimpulannya. Sesetengah kemudian berpelukan sesama sendiri selepas hakim meninggalkan mahkamah.

Veltman didapati bersalah membunuh Salman Afzaal berusia 46 tahun; isterinya Madiha Salman berusia 44 tahun; anak perempuannya Yumna berusia 15 tahun; dan neneknya Talat Afzaal berusia 74 tahun. Anak lelaki pasangan itu berusia 9 tahun cedera parah tetapi terselamat.

Pendakwa mendakwa Veltman adalah seorang penyokong keunggulan bangsa putih dengan , manakala pertahanan mendakwa tindakannya tidak sepatutnya dianggap sebagai keganasan kerana beliau menyimpan kepercayaannya sendiri.

Pomerance berkata Veltman adalah “pengguna rakus kandungan internet ekstrem kanan” yang terinspirasi oleh pembunuh beramai-ramai lain.

Beliau menggambarkannya sebagai mempercayai “keunggulan bangsa putih, dan aspirasi berkaitan untuk masyarakat semua putih.”

“Dalam kenyataannya kepada polis, penjenayah jelas bahawa dia mahu dunia mengetahui apa yang dilakukannya dan mengapa dia melakukannya. Ini adalah sebahagian daripada rancangan,” kata hakim itu.

“Dia mahu menakut-nakutkan komuniti Muslim. Dia mahu mengikuti langkah pembunuh beramai-ramai lain, dan dia mahu memberi inspirasi kepada orang lain untuk melakukan tindakan pembunuhan.”

Semasa perbicaraan, Veltman memberitahu beliau telah mempertimbangkan menggunakan traknya untuk melakukan serangan dan merasakan “dorongan” untuk mengenai keluarga Afzaal selepas melihat mereka berjalan di trotoar. Dia berkata dia tahu mereka adalah Muslim dari pakaian yang mereka pakai dan dia menyedari lelaki dalam kumpulan itu mempunyai janggut.

Juri juga menonton rakaman video Veltman memberitahu detektif serangannya telah dimotivasikan oleh kepercayaan nasionalis putih, dan mendengar dia menulis manifesto di mana dia menggambarkan dirinya sebagai penyokong keunggulan bangsa putih beberapa minggu sebelum serangan.

Dalam sesi pendengaran hukuman bulan lalu, Veltman memohon maaf atas kesakitan yang ditimbulkannya tetapi permintaan maaf itu segera ditolak oleh keluarga mangsa di luar mahkamah sebagai “perkataan strategik daripada pembunuh selepas dia didapati bersalah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.