Lelaki Jerman terima 217 suntikan vaksin Covid-19 dalam tempoh 29 bulan, kata kajian

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki berusia 62 tahun di Jerman masih mempunyai sistem imun yang berfungsi selepas menerima 217 vaksin COVID-19 selama tempoh 29 bulan, menurut kajian.

Individu dari Magdeburg secara sengaja dan untuk sebab peribadi menjalani suntikan berulang “melawan nasihat pihak berkuasa kesihatan”, menurut kajian yang diterbitkan minggu ini dalam jurnal Lancet Infectious Diseases.

“Sepanjang jadual hipervaksinasi [dia] tidak melaporkan sebarang kesan sampingan berkaitan vaksinasi,” menurut penyelidik dari Universiti Friedrich Alexander Erlangen-Nuremberg dan Hospital Universiti Erlangen.

Kajian itu menunjukkan lelaki itu menerima suntikan vaksin COVID-19 pertama – suntikan tunggal Johnson & Johnson – pada 3 Jun 2021. Dia kemudiannya mula menerima dos yang dihasilkan oleh syarikat seperti AstraZeneca dan Moderna sebelum meningkatkan jadual vaksinasinya secara mendadak pada Januari 2022, ketika puncak varian Omicron.

Data menunjukkan semasa dua minggu terakhir bulan itu, lelaki itu menerima suntikan setiap hari kecuali satu, sering menerima satu dos di setiap lengan. Dia kemudiannya melakukan yang sama untuk 12 hari pertama Februari 2022.

“Bukti untuk 130 vaksinasi dalam tempoh 9 bulan dikumpul oleh pendakwa raya Magdeburg, Jerman, yang membuka siasatan kes ini dengan tuduhan penipuan, tetapi tiada tuduhan jenayah dilakukan,” kata kajian itu. “108 vaksinasi dicatat secara individu dan sebahagiannya menindih jumlah keseluruhan 130 vaksinasi yang disahkan pendakwa raya.”

Vaksinasi dilaporkan berterusan sehingga November tahun lepas.

“Secara ringkas, kajian kes kami menunjukkan bahawa hipervaksinasi SARS-CoV-2 tidak menyebabkan kejadian buruk dan meningkatkan kuantiti antibodi dan sel-T tertentu terhadap spike tanpa memberikan kesan positif atau negatif yang kuat terhadap kualiti intrinsik respon imun adaptif,” tambah kajian itu. “Walaupun kami tidak mendapati tanda-tanda kegagalan vaksin COVID-19 dalam [lelaki] sehingga kini, ia tidak dapat dipastikan sama ada ini disebabkan oleh protokol hipervaksinasi.”

Penyelidik menyatakan mereka menjalankan kajian itu selepas mengemukakan cadangan kepada lelaki itu melalui pendakwa raya. Dia kemudian “secara aktif dan sukarela memberi maklumat perubatan dan menderma darah serta air liur.”

“Beberapa ahli sains berpendapat sel-sel imun akan menjadi kurang berkesan selepas terbiasa dengan antigen,” kata Universiti Friedrich Alexander Erlangen-Nuremberg dalam kenyataan.

“Ini terbukti tidak benar bagi individu berkenaan: sistem imunnya berfungsi sepenuhnya,” sambung kenyataan itu. “Ujian lanjut menunjukkan tiada perubahan keberkesanan sistem imun terhadap patogen lain. Oleh itu, hipervaksinasi nampaknya tidak merosakkan sistem imun sebagai satu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.