Lelaki Iraq yang bertanggungjawab membakar Al-Quran di Sweden memohon suaka di Norway selepas menghadapi pengusiran

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki Iraq yang melakukan beberapa pembakaran Al-Quran memberitahu akhbar pada Rabu bahawa beliau akan memohon suaka di negara jiran Norway berikutan arahan pengusiran oleh pihak berkuasa di Stockholm.

Salwan Momika, 37, telah menganjurkan beberapa pembakaran dan penghinaan kitab suci Islam di Sweden selama beberapa tahun.

“Saya dalam perjalanan ke Norway,” kata Momika dalam temubual yang diterbitkan Rabu oleh tabloid Sweden Expressen. “Sweden hanya menerima pengganas yang diberikan suaka dan perlindungan, manakala falsafah dan pemikir diusir.”

Video pembakaran Al-Quran yang menjadi provokasi oleh Momika mendapat liputan dunia dan menimbulkan kemarahan dan kritikan di beberapa negara Muslim, menyebabkan rusuhan dan ketidakstabilan di banyak tempat. Beliau kini sedang disiasat oleh pihak berkuasa Sweden kerana menghasut terhadap kumpulan etnik di Sweden.

Menurut Expressen, Momika adalah antara sebab mengapa permohonan Sweden untuk menyertai NATO yang diselesaikan awal bulan ini, tertangguh selama berbulan-bulan. Antara negara lain, tindakannya mendapat liputan meluas di Turki, sebuah negara NATO yang menghalang permohonan Stockholm untuk menyertai pakatan tentera itu selama tempoh yang panjang.

Pihak berkuasa pemigrasian Sweden membatalkan permit tinggal Momika pada bulan Oktober, dengan menyatakan bahawa beliau telah memberikan maklumat yang salah dalam permohonannya dan akan dideportasi ke Iraq. Tetapi pengusirannya telah ditangguhkan selama beberapa bulan, kerana menurut Momika, nyawa beliau mungkin terancam jika dikembalikan ke negara asalnya.

Media Sweden melaporkan bahawa Momika diberikan permit tinggal pada tahun 2021. Berhubung keputusan pengusiran tahun lalu, Momika diberikan permit tinggal sementara baru yang tamat pada 16 April, menurut Expressen.

“Saya berpindah ke negara yang menerimaku dan menghormatiku. Sweden tidak menghormatiku,” kata Momika kepada akhbar itu, menambah bahawa beliau sudah memasuki Norway dan dalam perjalanan ke ibu negara, Oslo.

Tiada komen segera daripada pihak berkuasa Norway.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.