Lelaki ditembak polis semasa protes pro-demokrasi Hong Kong dijatuhi hukuman hampir 4 tahun penjara

Seorang lelaki Hong Kong yang telah ditembak oleh polis semasa protes pro-demokrasi pada tahun 2019 dijatuhi hukuman 47 bulan penjara atas tuduhan rusuhan, menyerang seorang pegawai polis dan merosakkan keadilan, dalam keputusan mahkamah terbaru yang secara berat menghukum peserta gerakan anti-kerajaan.

Tsang Chi-kin merupakan mangsa pertama diketahui tembakan polis semasa protes berbulan-bulan bermula Jun 2019. Ketika itu pelajar sekolah menengah, dia telah ditembak dari jarak dekat selepas mengayunkan batang logam kepada seorang sarjan polis. Penembakannya semakin menambah kemarahan awam yang sudah meluas terhadap polis, yang dituduh bertindak berlebihan dalam menumpas kekacauan.

Tsang telah didakwa atas tuduhan rusuhan dan menyerang polis. Tetapi selepas dibebaskan dengan jaminan, dia gagal hadir di mahkamah. Pada Oktober 2020, dia cuba memohon suaka di Konsulat AS tetapi ditolak.

Dia bersembunyi di pelbagai lokasi di bandar raya dengan bantuan ahli saluran YouTube yang kritikal terhadap kerajaan Hong Kong, dan kemudian cuba melarikan diri dengan bot ke Taiwan tetapi gagal. Dia ditangkap semula oleh polis pada Julai 2022.

Hakim Mahkamah Daerah Pembantu Ada Yim berkata hukuman itu perlu mencerminkan keputusan mahkamah untuk menjaga ketenteraman awam. Beliau berkata Tsang bersedia dengan baik untuk tindakannya seperti yang ditunjukkan oleh peralatan yang dibawanya, termasuk batang logam, dan dia mengabaikan amaran polis.

Tsang, 22, kelihatan tenang ketika hukuman dijatuhkan. Yim berkata dia menulis dalam surat pengurangan hukuman bahawa dia menyesali tindakannya. Dia bekerjasama dengan siasatan polis selepas ditangkap pada 2022, dan itu menunjukkan beliau benar-benar bertaubat, katanya.

Yim juga menjatuhi hukuman kepada dua defendan lain yang tidak hadir di mahkamah dan bersembunyi bersama Tsang, satu 10 bulan penjara dan satu lagi ke pusat latihan pembetulan. Dia memberi hukuman penjara 20 bulan kepada defendan keempat yang membantu menyembunyikan tiga orang itu.

Gerakan protes 2019 merupakan cabaran paling bersemangat terhadap kerajaan Hong Kong sejak bekas jajahan British itu diserahkan semula kepada kawalan China pada tahun 1997. Ia dipicu oleh satu cadangan undang-undang ekstradisi yang akan membolehkan suspek jenayah Hong Kong dipindahkan ke daratan untuk didakwa.

Kerajaan kemudian menarik balik rang undang-undang itu, tetapi penunjuk perasaan memperluaskan tuntutan mereka untuk termasuk pilihan raya terus bagi pemimpin bandar dan pertanggungjawaban polis.

Kekacauan akhirnya mereda dengan penangkapan dan buangan aktivis demokrasi, wabak COVID-19 dan penguatkuasaan undang-undang keselamatan kebangsaan yang ketat oleh Beijing terhadap wilayah itu.