Lelaki ditangkap selepas pergaduhan dengan bapa mertua mengambil giliran mengerikan, maut

Seorang lelaki Amerika ditangkap oleh pihak berkuasa Indonesia selepas didakwa “memenggal kepala” bapa mertuanya selepas pergaduhan mengenai perniagaan keluarga.

Arthur Leigh Welohr, seorang lelaki berusia 35 tahun dari San Francisco, ditangkap di Banjar, Jawa Barat, Indonesia, berkaitan dengan pembunuhan Agus Sopiyan, bapa mertuanya berusia 58 tahun, menurut laporan dari Viral Press.

Insiden itu berlaku pada hari Ahad selepas pertengkaran lisan pecah antara Welohr dan Sopiyan, yang bekerjasama dalam usaha perniagaan yang dilaporkan gagal, menurut laporan itu. Jiran memberitahu Viral Press bahawa mereka boleh mendengar jeritan tetapi menganggap situasi itu sebagai perdebatan biasa.

Tetapi perdebatan itu akhirnya memuncak menjadi pergaduhan fizikal, dengan Welohr didakwa menyerang bapa mertuanya, mengatasinya dan menjatuhkannya ke tanah sebelum menikamnya dengan pisau.

Welohr akhirnya diredakan oleh saksi tempatan, yang memegang warga Amerika itu di tempat kejadian sambil menunggu ketibaan polis.

Video dari tempat kejadian dilaporkan menunjukkan kepala Sopiyan tergantung dari bahunya selepas insiden itu, dengan polis berkata bahawa bapa mertua itu ditemui dalam “keadaan mengerikan” di belakang rumahnya dengan kepalanya terputus dari leher.

“Jiran di sini pada mulanya menyangka ia hanya perdebatan biasa. Tetapi rupa-rupanya dia mendorong dan menyembelih tenggorokan bapa mertuanya,” kata seorang saksi bernama Rizal kepada Viral Press, sambil menambah bahawa saksi gagal campur tangan kerana pertengkaran lisan itu memuncak dengan terlalu cepat.

Nandi Darmawan, ketua perhubungan awam Polis Banjar, memberitahu Viral Press bahawa seorang suspek dalam kes itu “telah ditangkap” tetapi berkata insiden itu masih di bawah siasatan.

“Kami akan menyampaikan hasil siasatan lanjut apabila semua siasatan telah selesai,” kata Darmawan.

Yayat Ruhiyat, ketua Kampung Raharja di mana insiden itu berlaku, memberitahu Viral Press bahawa Welohr mempunyai sejarah konfrontasi dengan bapa mertuanya dan malah didakwa merosakkan rumahnya, walaupun dia tidak pernah ditangkap atas “pelbagai sebab.”

“Polis tidak membuat sebarang tangkapan sehingga insiden ini berlaku,” kata Ruhiyat, sambil menambah bahawa isteri Welohr telah membayar ganti rugi kerosakan kepada rumah ibu bapanya.

Menurut Ketua Penyiasatan Polis Banjar AKP Ali Jupr, Welohr memberitahu polis bahawa dia melakukan serangan itu kerana merasakan bahawa bapa mertuanya telah menghalang hubungannya dengan isterinya.

“Dia merasa dirinya diserang dan akhirnya melakukan pembunuhan,” kata Jupr.