Lelaki Australia yang jatuh sakit di pangkalan Antartika kembali ke rumah berikutan misi penyelamatan yang mencabar

Seorang Australia yang jatuh sakit di pangkalan Antartika yang terpencil sedang dalam perjalanan pulang menaiki kapal pemecah ais berikutan misi penyelamatan yang mencabar, pihak berkuasa berkata Selasa.

Lelaki itu sedang bekerja di stesen penyelidikan Casey apabila dia mengalami apa yang pihak berkuasa gambarkan sebagai keadaan perubatan yang membangun dan memerlukan penilaian dan penjagaan pakar.

Kapal pemecah ais RSV Nuyina berlepas dari Australia minggu lepas dan bergerak ke selatan lebih 1,800 batu, memecah ais laut untuk sampai ke lokasi 89 batu dari pangkalan itu, menurut kenyataan Bahagian Antartika Australia.

Dari situ, dua helikopter digunakan dari dek Ahad lalu dan tiba di pangkalan selepas hampir sejam untuk menyelamatkan lelaki itu.

“Fasa pertama pemindahan dilakukan dengan selamat dan berjaya dan kapal kini dalam perjalanan pulang ke Hobart,” kata Robb Clifton, pengurus operasi dan logistik sementara bahagian itu. “Membawa ekspedisi ini kembali ke Tasmania untuk mendapatkan penjagaan perubatan pakar yang diperlukan adalah keutamaan kami.”

Lelaki itu dijangka tiba di Australia minggu depan. Sehingga itu, Clifton berkata, dia akan dijaga di kemudahan perubatan kapal pemecah ais yang dilengkapi khas oleh doktor perubatan kutub dan kakitangan dari Hospital Royal Hobart.

Pihak berkuasa berkata mereka tidak mendedahkan nama lelaki itu atau keadaan perubatannya untuk melindungi privasinya.

Semasa musim panas selatan, lebih 150 orang bekerja di stesen penyelidikan Casey. Tetapi sepanjang musim sejuk, kurang daripada 20 kekal untuk melakukan kerja penyelenggaraan.

Bahagian itu berkata semua orang lain yang bekerja di pangkalan Australia di Antartika telah dikenal pasti dan selamat.