Lebih ramai Brazil mengisytiharkan diri mereka berbilang bangsa, kata agensi statistik negara

(SeaPRwire) –   RIO DE JANEIRO (AP) — Lebih ramai orang Brazil mengistiharkan diri mereka berketurunan campuran tahun lalu, kata agensi statistik negara itu pada Jumaat, merujuk kepada data dari sensus terbaru mereka.

Agensi IBGE berkata dalam kenyataan bahawa kira-kira 92.1 juta orang — yang kira-kira 45.3% daripada populasi negara itu — menganggap diri mereka berketurunan campuran. Sementara itu, 88.2 juta lagi, atau 43.5% daripada populasi, berkata mereka adalah orang putih.

Pada 2010, ketika sensus sebelumnya diadakan di Brazil, 47.7% daripada populasi mengistiharkan diri mereka sebagai orang putih manakala 43.1% mengenal pasti diri mereka sebagai berketurunan campuran.

IBGE berkata ini merupakan kali pertama sejak 1991 butiran demografi ini muncul di negara Amerika Selatan itu, di mana jutaan Orang Hitam dan Orang Asli telah menghadapi rasisme sejak leluhur mereka diperhambakan.

Agensi statistik rasmi Brazil menggambarkan demografi kaum di negara itu dibahagikan kepada kumpulan yang dinamakan putih, hitam, perang, kuning dan Orang Asli. Perang merujuk kepada keturunan campuran dan kuning kepada keturunan Asia.

Agensi itu membuat sensus pertamanya pada 1872, ketika orang Brazil masih diperhambakan oleh pemilik tanah Eropah dan keturunan mereka.

Dalam kenyataan itu, agensi menambah bahawa 20.6 juta lagi Brazil, atau 10.2%, berkata mereka adalah Orang Hitam manakala 1.7 juta, atau 0.8%, mengenal pasti diri mereka sebagai Orang Asli dan lebih daripada 850,000, atau 0.4%, mendakwa mereka adalah kuning.

Populasi Orang Hitam di Brazil meningkat daripada 7.6% pada 2010, peningkatan lebih 42%.

“Antara 2010 dan 2022, populasi Orang Hitam, Orang Asli dan berketurunan campuran meningkatkan bahagian mereka dalam setiap pecahan umur, manakala populasi putih dan kuning berkurangan,” kata agensi itu.

IBGE juga berkata populasi berketurunan campuran merupakan majoriti dalam 58.3% bandar Brazil, kebanyakannya di rantau timur laut miskin negara itu. Populasi putih pula merupakan majoriti di 41% bandar-bandar di negara Amerika Selatan itu, dibahagikan antara rantau tenggara dan selatan yang lebih kaya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.