Lebih daripada 70 maut selepas lombong emas tidak dikawal runtuh di Mali, kata pegawai

(SeaPRwire) –   BAMAKO, Mali (AP) — Seorang pegawai di menyatakan lebih daripada 70 orang maut selepas lombong emas tidak teratur runtuh pada hujung minggu lalu, dan operasi mencari masih berterusan dengan takutan jumlah maut boleh meningkat.

Karim Berthé, pegawai kanan di Kementerian Geologi dan Pertambangan Kebangsaan, mengesahkan butiran tersebut kepada The Associated Press pada Rabu dan menyebutnya sebagai kemalangan.

Belum jelas apa yang menyebabkan runtuh itu berlaku pada Jumaat dan dilaporkan pada Selasa dalam kenyataan Kementerian Tambang yang menganggarkan “beberapa” penambang maut. Runtuh itu berlaku di daerah Kangaba di wilayah Koulikoro barat daya.

Kejadian sebegini kerap berlaku di , pengeluar emas ketiga terbesar di Afrika. Penambang kecil skala, tidak formal sering dituduh mengabaikan langkah-langkah keselamatan, terutamanya di kawasan terpencil.

“Kerajaan perlu memperkenalkan ketertiban kepada sektor penambangan artisanal ini untuk mengelak kejadian sebegini pada masa hadapan,” kata Berthé.

Kenyataan Kementerian Tambang “sangat menyesali” runtuh itu dan menyeru penambang serta masyarakat yang tinggal berhampiran tapak penambangan “mematuhi keperluan keselamatan.”

Beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat kebimbangan keuntungan daripada penambangan tidak teratur di utara boleh memberi manfaat kepada ekstrimis Islam yang aktif di bahagian negara itu.

Wilayah kejadian runtuh terkini, bagaimanapun, jauh ke selatan daripada situ dan lebih dekat dengan ibu negara, Bamako.

“Emas jauh merupakan eksport paling penting bagi Mali, membentuk lebih 80% daripada jumlah eksport pada 2021,” mengikut Pentadbiran Perdagangan Antarabangsa dengan Kementerian Perdagangan Amerika Syarikat. Ia menyatakan lebih dua juta orang, atau lebih 10% daripada penduduk Mali, bergantung kepada sektor perlombongan untuk pendapatan.

Kementerian Tambang telah menganggarkan negara mempunyai simpanan emas 800 tan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.