Lebih daripada 40 terbunuh dalam letupan tangki bahan api di Liberia, pihak berkuasa mengatakan

(SeaPRwire) –   Sebuah tangki bahan api yang bocor meletup ketika orang-orang berkumpul untuk mengumpulkan bensin, meninggalkan lebih dari 40 orang mati, pihak berkuasa di Liberia mengatakan pada Khamis.

Letupan itu berlaku pada Selasa lalu juga mencederakan sekurang-kurangnya 83 orang di bandar Totota di bahagian tengah negara itu, pegawai kesihatan mengatakan.

Pegawai kesihatan Negeri Bong, Dr. Cynthia Blapook berkata, banyak yang mati dikebumikan dalam kubur beramai-ramai pada Rabu kerana sisa mayat mereka tidak dapat dikenali. Pihak berkuasa kesihatan berkata, sukar untuk menentukan jumlah kematian tepat kerana mayat terbakar teruk.

Timbalan Presiden Liberia, Jewel Howard-Taylor hadir dalam upacara pengebumian beramai-ramai itu.

“Kami tidak menyangka akan memulakan tahun baru begini,” kata Howard-Taylor.

mengatakan bilangan yang cedera mungkin meningkat kerana mereka tidak pasti sama ada semua orang telah dibawa untuk mendapat rawatan.

Seorang doktor di hospital yang merawat mangsa cedera mendesak kerajaan Liberia untuk melaburkan sebuah helikopter dan mempunyai satu di setiap negeri untuk menangani kecemasan.

Dr. Minnie Sankawolo-Rocks juga merayu kepada orang ramai supaya jangan menghampiri tangki bahan api dalam harapan mengumpul bensin yang diperlukan. Kemalangan maut serupa pernah berlaku di tempat lain di Afrika.

“Sila, saya merayu kepada anda,” katanya.

Sankawolo-Rocks berkata orang tidak mendengar arahan polis untuk menjauh sebelum meletup.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.